0

П равителството прие наредба за компенсиране на разходите на родителите, чиито деца не са приети в ясли или детски градини поради липса на места. Това стана по време на днешното редовно заседание на министрите от кабинета „Денков-Габриел”.

С него ще бъдат изплащани пари от бюджета за компенсиране на разходите на родителите, чиито деца не са се класирали за място в общинските или държавни ясли и детски градини.

Проектът на Наредба е изготвен на основание чл. 119, ал.8 от Закона за здравето. Парите са за родители на деца от тримесечна възраст до 1 септември в годината, в която навършват 3 г. като изрично се упоменава, че причината за изплащането им е родителите да са кандидатствали и да няма места. Парите ще се плащат на родителите, на които не е предложено от общината по местоживеене на детето друго равностойно място в общинска детска ясла или яслена група в общинска детска градина.

Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. са предвидени средства за компенсиране в размер на 10 млн. лева. Парите са за родители, записали децата си в частни детски ясли или яслени групи или наели бавачка със сключен договор.

Държавата ще възстановява платените от родителите средства до размера на утвърдената от министъра на образованието и науката сума, която е не по-голяма от средната месечна издръжка от държавния бюджет на дете в предучилищното образование в общинските и държавните детски градини и училища.