0

И зпълнителният заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) отговарящ за икономиката в интерес на хората Валдис Домбровскис ще бъде на посещение в България в четвъртък и петък (23 и 24 февруари). Това съобщиха от Представителството на ЕК в България. Домбровскис координира политиките на Комисията по въпросите на търговията, икономическата и финансовата политика, включително изпълнението на Механизма за възстановяване и устойчивост, управлението на еврозоната, финансовата подкрепа за Украйна и др. 

За 23 февруари (четвъртък) са планирани срещи на Валдис Домбровскис с президента Румен Радев, със служебния министър-председател Гълъб Донев, със служебния министър на финансите Росица Велкова-Желева и с управителя на Българската народна банка Димитър Радев.

Валдис Домбровскис ще бъде удостоен и с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Университета за национално и световно стопанство. След церемонията, която ще започне в 10:00 ч. в четвъртък, той ще обсъди актуалните теми от дневния ред на ЕС със студенти от университета. Званието се присъжда за значителния принос на еврокомисар Домбровскис към изграждането и укрепването на Икономическия и паричен съюз на ЕС, за засилване на международната роля на еврото, търговската политика на Съюза и икономиката в интерес на хората.

От 16:30 ч. в Министерския съвет изпълнителният заместник-председател Домбровскис и служебният министър-председател Донев ще направят изявления за медиите. 

На 24 февруари (петък) от 09:30 часа в зала 3 на НДК изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис ще участва в конференцията на високо равнище „България по пътя към еврото“. Целта на форума, който се организира от Министерството на финансите, е да бъдат обсъдени възможностите и предизвикателствата пред България да бъде член на еврозоната, какво включва процесът на предстоящото въвеждане на еврото като национална валута, да се дискутира свършеното до момента и какво предстои. Миналата седмица служебният министър на финансите Росица Велкова съобщи, че България няма да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г., защото страната ни изостава с приемането на необходимото законодателство и не отговаря на критерия за инфлация. 

В петък Валдис Домбровскис ще посети хуманитарния център на Сдружението на украинските организации в България „Мати Украйна“ (на ул. „Царибродска“ 136-142) и заедно с посланика на Украйна в България Н.Пр. Виталий Москаленко ще разговаря с украински бежанци и доброволци. По повод отбелязването на първата годишнината от началото на руската агресия в Украйна, Валдис Домбровскис ще се включи в обща снимка с посланиците на страните-членки на ЕС в София пред Народния театър „Иван Вазов“.