0

Т ази нощ пожарът в Гърция прехвърли границата ни в момента с огнената стихия се борят над 80 наши огнеборци - пожарникари, горски служители, военни, служители на биосферния резерват „Али ботуш“.

„Работи се по целия периметър, за да предпазим нашите иглолистни насаждения от огъня. Горещото време подпомага разгарянето на пожара, който засега е низов. Горят предимно стари отсечени дънери, треви и храсти. Гаси се с тупалки и пръскачки, няма как на място да достигнат противопожарни коли и специализирана техника. Теренът е пресечен, има голяма денивелация“, каза тази сутрин Пламен Поюков, директор на Държавно горско стопанство - Катунци.

Двата френски самолета трябва да се включват в гасенето на пожара на българо-гръцката граница в 09:00 часа. Те имат голям обем с едно загребване да събират по 7 тона вода. При обливането на района на пожара огнеборците трябва да се отдръпнат, за да може самолетите да свършат своята работа. “След потушаването на огъня трябва да се обезопасят тези минни полета, които пречат на работата на пожарникарите на терен. Не е нормално в страни от Европейския съюз все още да има места, осеяни с мини. Тези мини не ни дават възможност да удължим и просеката срещу разпространението на пожара“, каза още Пламен Поюков.