0

О бщински съветник от Кърджали е задържан тази нощ при полицейска акция за купуване на гласове. Това става ясно от профила в социалните мрежи на кмета на общината Хасан Азис.

В публикацията се казва, че задържането на съветника е "пореден удар срещу демокрацията дни преди парламентарните избори и сме свидетели на евтин политически сценарий с мотиви на полицейщина".

Кметът Хасан Азис обяви, че тази сутрин Общинският съвет на партията, чийто член е задържаният съветник, внася жалба срещу неправомерните, според съвета, действия.

От МВР обявяват за задържано лице - 59-годишен мъж в Кърджали за срок до 24 часа. Друг също е прибран с полицейска заповед за срок до 24 часа  47-годишен водач, който бил засечен да шофира между селата Пчеларово и Минзухар с поставени на автомобила регистрационни табели, издадени за друго моторно превозно средство. 

Друг задържан за купуване на гласове има в Лом според информацията жител на ломския квартал „Стадиона“ изготвял списъци с имена на граждани, които да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия. При предприетата незабавно полицейска проверка в дома на 26-годишния местен жител е иззет списък, съдържащ трите имена и ЕГН-та на 13 души.

Три дни преди изборите нова серия акции в страната срещу купуването на гласове. Жандармерията и полицията проверяват квартали в Благоевград, Горна Оряховица, Русе, Бургас, Велико Търново и Бяла Слатина.