0

Н ова година ще посрещнем така, както изпратихме и старата - с по-топло от обичайното време. На 1, 2 и 3 януари сутрешните температури ще са от минус 2 до плюс 3-4 градуса, а максималните от 10 до 15 градуса. Като цяло времето ще е слънчево или с разкъсана облачност, само в някои низини преди обед ще бъде мъгливо. 
Това съобщи пред „Телеграф“ климатологът Симеон Матев.

Валежи до 4 януари няма да има. На 4 и 5 януари от северозапад ще започне да прониква по-хладен въздух, температурите ще се понижат, дневните ще станат от 6 до 11 градуса, но дори тези стойности са над нормалните за средата на зимата.

История

Високите температури по празниците не са рекордни. Имало е и по-топли коледни и новогодишни дни. Например през 2009 и 2010 г. на Коледа температурите бяха от 16 до 21 градуса. Били сме свидетели както на високи, така и на ниски температури, просто през последните години зачестяват по-топлите явления, това е новото нормално, коментира Симеон Матев. По думите му той не си спомня по това време от годината да няма сняг в планините и зимните курорти и да не се вижда такъв в перспектива напред.

При застудяването на 4 и 5 януари ще има снеговалежи в планините, но те ще бъдат краткотрайни и снежната покривка ще е несъществена до 5-10 сантиметра. Очаквания за по-значителни валежи от сняг в планините има за второто десетдневие