0

П ърво решение на служебната власт - Агенция „Митници” с нов директор, съобщи NOVA.

Георги Димов наследява Петя Банкова като директор на Агенция „Митници”. Банкова беше арестувана по обвинение за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда и подкупи. По време на церемонията по предаване на властта в Министерството на финансите само преди няколко часа служебният министър Людмила Петкова и предшественикът ѝ Асен Василев заявиха, че не разполагат с допълнителна информация около скандалния случай, но Василев определи това като „несериозно”.

Тараш в Агенция "Митници"! Закопчаха ли шефката й?

Румен Спецов запазва поста си начело на Националната агенция за приходите. 

ЩРАКНАХА Й БЕЛЕЗНИЦИТЕ: Закопчаха шефката на Агенции "Митници"!

ПОД УДАРИТЕ НА ЗАКОНА: Шефката на митниците остава зад решетките!

Бившият финансов министър Василев поясни, че приходните агенции „са си свършили много добре работата”. По последни данни към 5 април, цитирани от него, събраните от НАП приходи са били с почти 15% повече, сравнено със същия период на миналата година. Събраните приходи от Агенция „Митници” - с около 7% по-малко основно заради ДДС от внос на петрол и работещата на половин капацитет „Лукойл”. 

Традиционно, първите рокади, които се случват при смяна на кабинета, без значение редовен или служебен, са при директорите на приходните агенции.

Министерският съвет прие решение, с което предлага на президента да издаде указ за прекратяване правомощията на главния секретар на МВР Живко Коцев и за освобождаването му от длъжност. Правителственото решение е прието неприсъствено.

Припомняме, че на 4 април Коцев обяви, че напуска поста по собствено желание. Тогава той мотивира решението си с това, че е решил да продължи реализацията си извън редиците на МВР. Ден по-късно главният секретар обяви, че оттегля подадената си оставка, която била провокирана и подадена под огромен психологически и морален натиск.