0

Е нергийната криза в Европа не пожали и ресторантите, отличени със звезда „Мишлен“. У нас, кандидат за най-престижната звезда е бутиково заведение, намиращо се в търговищкото село Девино, което е с десетина жители.  Собствениците ще се опитат да направят ресторанта си 100 процента енергийно независим като инвестират повече в зелена енергия, запазвайки непроменени цените. 

Топ готвач от световна величина реши да приеме България за свой дом. Заедно със семейството си за девет месеца създава ресторант, който ще бъде оценен от световната организация „Мишлен”. Така България попада в световната карта на престижните ресторанти.

Той роден в Италия, а тя – в Полша. Запознават се в ресторант в Хамбург, където двамата работят. Джанфранко Киарини и Анна имат своето минало преди да влязат в кухнята. Тя е следвала в университет за телевизионен продуцент, а той… не иска да коментира.

„Правя го заради моята сигурност и тази на семейството ми. Съжалявам - не мога да говоря”, обясни Джанфранко. Така става ясно, че в техния ресторант в България има правила. И едно от тях е да не се говори в минало време. Държи се на точността за вечеря и на дрескода.

„Има дрескод. Можеш да дойдеш формално облечен или спортно-елегантно. Не е необходима вратовръзка, но трябва да дойдеш със закрити обувки. Може и да са обувки за тенис, но трябва да са закрити. Не може да дойдете по сандали или по шорти. Също така, това е ресторант, който е само за възрастни. Децата са много сладки, ние обичаме деца, но не е честно спрямо едно дете да му бъде казано да стои мирно за 6 часа и да се държи като възрастен човек.  Това го наричам „детски тероризъм“. Това са правилата. Това е ресторант, в който не се пуши”, казва Киарини.

Ресторантът се намира в търговищкото село Девино. Това е населено място в нищото, с десет души население. От девет месеца те обаче вече са 12. Благодарение на Джанфранко Киерини и съпругата му Анна. Повече от 30 години той готви, а заедно с Анна правят своя компания, която е наемана по целия свят. Отварят 200 ресторанта в 114 страни и градове като Дубай, Хонг Конг, Индия, Боливия, Колумбия, САЩ, Италия, Етиопия и Виетнам. След толкова много обикаляне по света семейството шеф-готвачи решава да се установи някъде завинаги.