0

К ирил Петков и Асен Василев наистина са шарлатани в съвременния смисъл на думата. А този смисъл, припомням, е: „Невежи хора, които се правят на знаещи. Мошеници, измамници, лъжци.” Това написа във Фейсбук лидерът на „Има такъв народ” във връзка със зародилия се скандал между държавния глава и председателите на "Продължаваме промяната".

Ето какво казва Слави Трифонов в социалната мрежа:

Вчера президентът Румен Радев заяви, че проектът “Продължаваме промяната” е “шарлатания”. Тоест - Кирил Петков и Асен Василев са шарлатани. 
В съвременния ни език шарлатани означава невежи хора, които се правят на знаещи. Мошеници, измамници, лъжци. 

Интересна е етимологията на думата “шарлатанин”. “Шарлатанин” идва от френския език, но се смята, че думата изначално е италианска. Има и научни теории, че думата “шарлатанин” идва от наименованието на италианското село Черетто. Жителите на това място са се били прославили с това, че странствайки по Италия, те са се представяли за лекари и аптекари, без да бъдат такива наистина. Затова имаме и тази картина, която виждате под текста, на Карел Дюжарден от 1657 г. - “Представление на шарлатани в Италия.”

В “Уикипедия” за думата “шарлатани” четем следното: “Названието обозначавало лица, които използват музикални и театрални рекламни трикове, за да продават фалшиви лекарства по улиците. Обичайната им продуктова листа включвала афродизиаци, опиати, стимуланти, еликсир за безсмъртие и др.” 

Сега няма да ви кажа, че съвременните шарлатани не продават елексири за безсмъртие и афродизиаци, а продават пробиотици. Не, няма да ви кажа това. Няма да ви кажа и че съвременните шарлатани също имат известен опит с опиати, няма и да ви кажа: “Щастлив петъъък, щастлив уииикенд”. 

Но ще ви кажа защо Кирил Петков и Асен Василев наистина са шарлатани в съвременния смисъл на думата. А този смисъл, припомням, е: “Невежи хора, които се правят на знаещи. Мошеници, измамници, лъжци.”

Веднага давам пример - обществената поръчка за медицинските хеликоптери. Като един стар шарлатанин Кирил Петков извади всякакви театрални, рекламни трикове, за да обясни предизборно по всички телевизии как България, благодарение на “Продължаваме промяната”, най-после ще има медицински хеликоптери.  Да, но сделката за хеликоптерите се провали, защото е направена некадърно от невежи хора, които се правят на знаещи. Шарлатани. 

Конкретно Кирил Петков наистина е стар шарлатанин. Скоро ще се навършат цели две години от първата му голяма шарлатания в политиката. Помните каква е тя, нали?
За да стане министър на икономиката в служебния кабинет на Стефан Янев, Кирил Петков е излъгал, че няма двойно гражданство - българско и канадско, подал е невярна декларация и е нарушил тежко Конституцията. Тоест - измамил е, за да осъществи личните си амбиции да стане министър. Мошеник, шарлатанин.

Между друго, според юриста Радостин Василев, за това си деяние Кирил Петков подлежи на наказателна отговорност. Това той го каза миналата година. Разбира се, за да е пълна шарлатанията в “Продължаваме промяната”, Радостин Василев вече тия неща не ги говори, защото самият той вече е част от шарлатаните от “Продължаваме промяната”. 

Разбира се, аз имам личен опит с шарлатанина Кирил Петков. Помните онази прочута шарлатания на “Продължаваме промяната”, в която на предизборен дебат по bTV вместо Венко Сабрутев се появи Кирил Петков. Та в този предизборен дебат, Кирил Петков отново извади театралните, рекламни трикове, в случая - за печелене на гласове, и произнесе брутална лъжа по мой адрес. Той каза, че аз съм му се обадил по телефона и съм му казал нещо за, цитирам - “моя милиард”. Кирил Петков е особен вид шарлатанин - докато изрича лъжата, след секунди вече вярва, че това е истина. А тя истината е лесно доказуема - Кирил Петков говореше за конкретен период, в който аз съм му се обадил за “моя милиард”. 

В тоя конкретен момент аз отдавна го бях изтрил от телефонния си указател, защото ми беше станало ясно, че е шарлатанин. Нищо не можеше да ме убеди да вдигна телефона на Кирил Петков, включително и медиаторството на големия политик Христо Петров. Камо ли пък да му говоря за “мой милиард” по телефона. 

Не са малко примерите за шарлатанство и на другия лидер на “Продължаваме промяната” -
Асен Василев. Ще ви дам един пример, който е само отпреди няколко дни. В Народното събрание Асен Василев заяви, че ще съди Делян Добрев за клевета и се обърна към него със следните думи: “Тошко Йорданов вече си плати за лъжите от тази трибуна, ще си платите и вие”. 

Само че истината е съвсем друга - Тошко Йорданов нищо не е платил на Асен Василев, и Асен Василев не е спечелил никакво дело за клевета срещу Тошко Йорданов. Делото дори още не е започнало и това може да го провери всеки. И сега ми кажете - какъв човек може да бъде Асен Василев, освен безподобен лъжец и шарлатанин? 

А сега, за финал на тази публикация, просто ще ви цитирам какво казва бившият съдружник на Асен Василев - Мортен Лунд. Между другото, г-н Лунд също не е осъждан за клевета от Асен Василев. И вижте какво казва бившият съдружник на Асен Василев за самия Асен Василев: 

“Той е измамник. Инвестирахме 15-20 милиона евро, за да разработим софтуера. Имахме между 30 и 50 програмисти в България. Не измами само мен, а и свои приятели. Аз бях глупав и наивен, и му повярвах. Той заедно с няколко програмисти взеха кода на софтуера и заминаха за Китай, и го продаде на китайското правителство. След като аз намерих тези клиенти. Софтуерът беше собственост на компанията, а той просто го взе и го продаде сам.”

ВАСИЛЕВ ОТВРЪЩА НА УДАРА: Видя добре синхронизиран дует между Радев и Борисов

ЛИДЕРЪТ НА ГЕРБ БЕСЕН! Бойко Борисов скочи на Асен Василев: Лъже непрестанно! Когато ви каже "Добър ден", може спокойно да си пуснете лампата

Асен Василев хвърли бомба: Има доста срещи между Радев и Борисов през последните месеци, действията се стиковат