0

Е лектронните билети за време се въвеждат от днес в столичния градски транспорт. Това са електронните билети за време "30+" и "60+", съобщават на сайта си от Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

Електронните билети задължително трябва да се валидират при качване в превозното средство, като последната валидация се прави преди изтичането на 30-ата или 60-ата минута, в противен случай пътникът подлежи на глоба. Цената на "30+" е 1,60 лв. и се предоставя възможност за прекачване на повече от едно превозно средство, а за "60+" е 2,20 лева. Билетите, които водачите продават на цена от два лева, важат само за конкретното превозно средство и не дават право на прекачвания. 

От 1 януари 2023 г. ще се предлага нов вид превозен документ - 24-часова карта. Тя позволява неограничен брой пътувания с всички видове транспорт (без зелен транспорт при поискване) в рамките на 24 часа. Тя е за всеки, който има неотложни ангажименти в натоварените райони на града, дошъл е за кратко, или традиционно използва алтернативен транспорт. Срокът на картата за 24 часа започва да тече от момента на покупката. Може да се купи и за бъдеща дата, като тогава срокът ѝ започва да тече от 00:00 ч. на избраната дата и важи до 23:59 ч. на същата. Цената е шест лева и се зарежда в Sofia City Card или в картата Ultralight.

От днес се въвежда и 72-часовата карта, която позволява неограничен брой пътувания с всички видове транспорт (без зелен транспорт при поискване), в рамките на споменатите часове. Срокът на картата започва да тече от момента на покупката и цената ѝ е 15 лева. Тя може да бъде закупена и за бъдещ период, като тогава 72-ата часа започват да текат от 00:00 ч.

Седмична карта с два безплатни дни, при плащане с банкова карта във всеки всеки работен ден, се въвежда от 1 януари.

При пътувания на ден, равни на дневна карта от четири лева, се предоставя възможност за безплатно пътуване през уикенда в цялата градска мрежа. Необходимо е плащане с банкова карта от понеделник до петък всеки ден, без изключение, и пътуванията да са с повече от два билета "30+". Тогава, в края на всеки ден от банковата карта се изтеглят само четири лева, а през уикенда пътникът може да валидира банковата си карта в превозните средства и да пътува безплатно в цялата мрежа.

Хартиените превозни документи за градския транспорт в София се спират от продажба от 1 януари.

Става дума за картата за еднократно пътуване от 1,60 лв., картата с талони за 10 пътувания от 12 лв. и хартиената еднодневна карта за всички линии от четири лв. Тези документи ще важат до 1 март 2023 г., а след тази дата неизползваните ценни образци няма да подлежат на замяна, както и за тях няма да се възстановяват суми. Остава възможността в метрото да се използва хартиеният билет от 1,60 лв., който, както и досега, ще дава право само на едно пътуване. 

От 1 януари 2023 г. отпадат и някои от предлаганите досега абонаменти:
    • Тридневна карта за всички линии;
    • Месечна за една линия наземен транспорт;
    • Месечна - за метро;
    • Месечна - метро „плюс" - за метро и една линия наземен транспорт; 
    • Тримесечна - за всички линии;
    • Шестмесечна - за всички линии;

Заредените абонаменти могат да се ползват до крайния срок, за който са издадени, но не по-късно от 31 декември 2023 година, посочват от ЦГМ.

Промяна има и в превозните документи за метрото - от 1 януари 2023 г. се спират от продажба електронните карти, заредени за 10 еднократни пътувания с метро на цена 12 лева. Пътниците, които са заредили своите карти преди тази дата, ще могат да използват закупените билети до 31 март 2023 година.

През юли тази година Столичният общински съвет утвърди промени в Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община, с които се въвеждат електронни превозни документи.