0

П ролет и зима ще се редуват през уикенда, когато времето ще бъде много динамично. Това обясни пред „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев.

В събота ще се усети допълнителното затопляне, което носи топъл въздух от Средиземноморието. Максималните температури ще достигнат високи стойности, но страната ще бъде разделена на две половини. В северозападната част термометърът ще отчита 8-10 градуса, но там ще е по-хладно. В югоизточната част обаче температурите ще достигнат до 19-20 градуса.

Последно

„Типично пролетно време, но това ще е последният ден на пролетта. В неделя ще започне да нахлува студен въздух“, каза Рачев. Тогава максималните температури ще паднат със 7-8 градуса. Минималните ще са 4-5 градуса, а максималните между 5-10.

“Но отново остава малко по-топло от нормалното. В понеделник и вторник сутрешните температури в голяма част от страната ще са отрицателни - от -1 до -3 градуса. Максималните ще са положителни обаче -3-8 градуса“, обясни климатологът.

Бъдни вечер

След това до Бъдни вечер и Коледа започва отново затопляне, което ще е по-значително. Тогава сутрин ще е -3 и 0 градуса, а през деня между 5 - 10 градуса. Заради антициклон пък сутрин ще има и мъгли.

„За пореден път остава безснежно по Коледа. Дори по високите части на планините снегът ще се стопи. Дори в неделя да падне малко сняг, той няма да е съществен и няма да се запази“, каза още Рачев. Според него ще бъде изненада, ако някъде има валежи, по-скоро седмицата ще е суха.