0

О т днес започва истинска зима, но акцентът е върху ниските температури, не толкова на снежните условия, прогнозира климатологът Симеон Матев пред „Телеграф“. Температурите чувствително се понижават, от северозапад и север нахлува студен въздух, на много места в страната, предимно в северната част, ще вали сняг.  

Въпреки това почти навсякъде снеговалежите ще са слаби и снежната покривка извън планините ще е тънка. Изключение ще направят Плевен, Ловеч, Враца, Габрово, където снежната пелена се очаква да е между 5 и 10 см. В Лудогорието са възможни виелици.

Мраз

В неделя температурите ще падат под нулата с изключение на Сандански и Свиленград. В Добруджа ще вали в понеделник, като снежната покривка, включително и  Странджа планина, може да достигне между 5 и 15 см. По  северните склонове на планините ще има допълнително изваляване и на някои места снежният юрган ще е дебел до 20 см.  

Вторник, сряда и четвъртък сутрин ще е мразовито, но валежите ще спрат. Където снегът е по-дебел, термометърът може да падне до минус 12 и минус 15 градуса.  През деня температурите ще са между минус три до плюс два градуса.