0

П ървите два автобуса с евакуирани от Украйна пристигнаха у нас на ГКПП Дуранкулак сутринта в събота. Очакват се поне още 200 автобуса с украинци, сред които и голяма част етнически българи, да се насочат към България. Бежанците са предимно от Одеса и населените места в близост. 

Евакуацията на бежанците от войната в Украйна се организира с помощта на външно министерство. Въпреки това много от българите, останали в размирния регион, се оплакват, че организацията е много лоша и продължават да търсят как да се евакуират. Става въпрос за хора в Киев и други големи градове близо до границата с Русия. Тези от Одеса на този етап успяват безпроблемно да тръгнат към България. 

Част от хората споделиха, че е имало единствено забавяне по границата заради проверки. Консулът ни в Одеса Светослав Иванов обясни, че към България са отпътували около 60 души, очаква се още един автобус с 50 човека. В неделя и останалите дни има заявки за поне 200 автобуса. Дипломатът обясни, че се прави всичко възможно, за да се окаже помощ на бедстващите. Пристигналите у нас са предимно жени и деца. Хората споделиха, че пътуването им до България е отнело 15 часа. Освен граничния контрол по границата има и трафик с много автомобили с украинска регистрация, които влизат в България. „Толкова много коли от Украйна досега е имало само през лятото“, коментира граничен полицай. Първите пристигнали ще бъдат настанени при приятели, техни роднини и познати. Има и такива, които ще отседнат на хотели предимно във Варна и градовете ни край Черно море. 

Хотелите, три и четири звезди, край Варна са готови да приемат бежанци от Украйна, но за определен период от време. Ще им се подсигури и пълен пансион за изхранване. По предварителни разчети, представени пред Министерството на туризма, настаняването ще струва близо 50 хиляди лева на хотелиер. "50 хиляди лева са необходими, за да може да се направи едно първоначално зареждане - да е топло, чисто и да са заредени хранителните продукти. Ако човекът е консуматор, ни струва 22-23 лв. на денонощие, говоря само за храна и отопление. Но тази година ние още нямаме базови цени и работим общо взето на тъмно", обясни хотелиерът Атанас Карагеоргиев. Министърът на туризма Христо Проданов каза в ефира на Нова телевизия, че министерството събира оферти от собствениците на хотели, които имат желание да предоставят базите си за настаняване на евакуираните. По думите му такива предложения могат да предоставят хотелиерите от цялата страна. Единственото, което е нужно, е да осигурят подслон и подкрепа на хората.

Беглец от Одеса стигна Пловдив с маршрутка 

Първият бежанец от Украйна е пристигнал в Пловдив в петък. Той е пътувал с маршрутка от Одеса до Русе. За това разказа във Фейсбук зам.-кметът на Пловдив - Георги Титюков. "Първият бежанец от Украйна дойде. Вече е в Пловдив. Бесарабски българин с украински паспорт. Хванал маршрутката от Болград (Одеса) и с нея до Русе. За вас шега, за мен истина, лично ми го каза. Той е първи, ще се огледа, ще се ослуша и ще прецени дали да дойде и семейството му. Ще попитате: Как се случи тази среща? По обед ми звъни г-жа Чавдарова от дирекция "Финансова политика" и казва: пред общината съм, тук има един човек - бежанец от Украйна. Слизам, запознахме се, качвам го в кабинета. Човекът е с една чанта за документи през рамо и с една найлонова торба с дрехи в ръка“, пише Титюков.