0

Н а 86 години почина Виктор Вълков - бивш генерал, дипломат от кариерата и ексвицепремиер и външен министър. Новината за кончината му съобщи бившият вътрешен министър и настоящ лидер на АБВ Румен Петков.

"Отиде си Виктор Вълков. Велик демократ, велик човек. Депутат, министър, политик, общественик. Но, преди всичко, човек. Гордея се, че бяхме приятели", написа той във Фейсбук.

Вълков бе сочен като един от най-видните членове на т нар. Генералско движение, известно още като кръга "Монтерей" - от името на ресторанта, където се събираха бивши и действащи хора от комунистиеските тайни служби. В този кръг попадаше и служителят от най-високо ниво в Държавна сигурност Любен Гоцев.

Виктор Вълков е роден на 3 април 1936 г. в София. Баща му Георги Вълков е сред водачите на БЗНС, осъден на смърт през 1942 г.

През 1959 г. Вълков завършва Машинно-електротехническия институт в София. През 1965 г. става член на БЗНС, което съвпада с вербуването му за агент. От 1973 г. работи в администрацията на Постоянно присъствие на БЗНС. През 1989 г. става секретар на Постоянното присъствие на казионната организация. През 1990 г. е избран за председател на БЗНС и влиза в 7-то Велико Народно събрание като народен представител именно от тази политическа партия.

През лятото на 1990 г. е кандидат за президент, но оттегля кандидатурата си, след като не успява да получи 2/3 от гласовете в парламента.

През декември 1990 г. става зам.-министър-председател в правителството на Димитър Попов, в което е и министър на външните работи. Посланик е в Турция (1993-1998) и Хърватия (2002-2006).

Виктор Вълков е член на Надзорния съвет на „Интернешънъл Асет Банк“ АД от февруари 2007 г., банка приемник на бившата Първа източна международна банка, известна като банката на СИК.

Член е и на Управителния съвет „Машиноекспорт“ АД, посочено като длъжник към Стопанска банка.