0

Н а 19 януари по повод 114-та годишнина от смъртта му чирпанлии положиха цветя пред паметника на Георги Попгеоргиев Данчов – Зографина, един от верните съратници ни Васил Левски и автор на считания за негов най-точен портрет.

На 19 януари по повод 114-та годишнина от смъртта му чирпанлии положиха цветя пред паметника на Георги Попгеоргиев Данчов – Зографина, един от верните съратници ни Васил Левски и автор на считания за негов най-точен портрет.

Иконописецът и Левски се запознават на 24 май 1869 г., когато националреволюционерът отсяда в дома му и основава Чирпанския частен революционен комитет, чийто председател е Георги Данчов. Домакинът на заверата изработва специален шифър за водене на тайна кореспонденция между революционните комитети в Тракия. След залавянето на Левски участва в организация за освобождаването му, която обаче остава безуспешна. За тази си дейност Георги Данчов е арестуван и заточен в Диарбекир (1873) с доживотна присъда, но три години по-късно успява да избяга в Русия, откъдето се завръща по време на Освободителната война. Освен Васил Левски, Георги Данчов рисува серия портрети на български революционери и общественици: Христо Ботев, Георги Раковски, Захари Стоянов, Стефан Стамболов, рисувал е и културни дейци от епохата на Възраждането и след Освобождението. Негово дело са икони за църкви в Пловдив, Чирпан, Стара Загора, Казанлък. През 1861 г. заедно с учителя си Алекси Атанасов изографисва олтарната апсида на Араповския манастир „Св. Неделя“ (още наричан Златовръхски манастир), свода на църквата в Сопотския манастир и др. Един от създателите на българската светска живопис и първите фотографи в България е. Член е бил на Временното правителство в Пловдив (1885). Като помощник-кмет там е участвал в организирането на Пловдивското изложение (1892). Избиран е неколкократно за народен представител. В списвания и редактиран от него седмичник „Таласъм” (1890) отпечатвал карикатури, с които бичувал бюрократизма и службогонството. Георги Данчов е забележителен политически и обществен деятел. Днес на негово име са наименувани улици в България, изложбената зала в Чирпан. От година насам чирпанлии са започнали да събират средства за откупуване на родната му къща, която след приемането на закона за реституцията е на няколко пъти препродавана на частни лица. За реализация на идеята са необходими 90 000 лв до момента са събрани малко над 30 000.