0

Гейминг поредицата на „Монитор“ продължава с най-новото заглавие досега. Hearthstone е феномен поради една огромна причина – това е най-популярната преносима игра или мобилна игра. Тя може да се играе както от вкъщи, от настолен компютър, както и от телефона докато се пътува към училище или работа и това я прави различна от всички останали заглавия.Факт е, че към средата на 2015 г. регистрираните потребители от мобилни устройства са повече от компютърните фенове. Освен, че е шампион в мобилния гейминг, играта е и напълно безплатна и бърза за схващане. Близард, компанията създател, дава данни, че към април 2017 година има 70 милиона различни играчи, когато излиза експеншънът "Journey to Un'Goro".

Обявена през 2013, Hearthstone наистина изгрява на гейминг хоризонта през 2014, но в началото излиза под името Hearhstone: Heroes of Warcraft. Представлява безплатна игра с карти, която изисква постоянна връзка с мрежата, за да се играе включително и в режимите, където битките са срещу опоненти, управлявани от компютъра. Играта е разработена и разпространена от най-уважаваната сред повечето поколения гейвъри от Blizzard. Датата на издаване на играта е 11 март 2014 за Microsoft Windows а няколко месеца по-късно и за Mac, iOS и Android. Играчите могат да използват един и същ профил във всяка от платформите (като колекцията от карти се запазва) стига да се вписват в един от трите географски региона, разпределени от разработчиците. Името Hearthstone е взето от друга игра на Близард, а именно World of Warcraft, за която писахме преди. В WoW Hearhstone e специален камък, който винаги те връща у дома, където си в безопасност. Предметът е уникален и може да се притежава само една бройка, а всеки играч започва играта с такъв камък. Преводът от английски на думата hearhstone е каменна плоча на огнище, символ на домашния уют.

Геймърите определят Hearhstone като проста игра със сложни идеи. За радост или не, фактът, че мобилните игри са лесни и заради това превземат гейминг пазара. Освен това Hearthstone предлага игрово преживяване на хора, които нямат компютър, но имат таблет или модерен телефонл.Мачовете са най-много 10 минути и освен това има бонуси, ако играчът всеки ден изпълнява определени задачи, дори за самото пускане на Hearhstone, геймърът бива възнаграждаван.

Представлява безплатн  а игра с карти, която изисква постоянна връзка с мрежата, за да се играе включително и в режимите, където битките са срещу опоненти, управлявани от компютъра. В основата си играта представлява ходово-ориентирана игра с карти между два опонента, които използват тесте от 30 карти, управлявайки предварително избран герой, който притежава уникална сила (hero power). Играчите използват мана (mana), за да играят карти на игралното поле като заклинания (spells), миньони (minions), оръжия (weapons) и тайни (secrets). Всеки от героите започва играта с 30 точки живот, a главната цел на всеки играч е да стопи точките живот на опонента си до нула. Победите дават награди като злато, нови карти и точки опит (experience) за съответния герой. Злато може да се печели и при изпълняване на задачи (quests) като играчите получават по един такъв всеки ден. Спечеленото злато може да се ползва за закупуване на пакети с карти, пропуск за режима Арена и части от режима Adventures. Това, което може да се закупи със злато включително и портрети на герои (hero skins) може да се постигне и с т.нар. микротранзакции (microtransactions) с истински пари от самата игра. Новите карти навлизат под формата на експанжъни (expansions) или соло приключения (adventures) и струват реални пари. Много фенове на играта се отдръпват, защото я определят като pay to win – плащай, за да печелиш, тоест за да си конкурентно способен трябва да правиш микротранцакции и да купуваш Adventures или card pack-ове.

Китай е безспорен шампион по Hearthstone в света. От пускането на пазара на играта до сега симулаторът е раздал над 9 милиона долара под формата на награди от турнири, показа проверка на „Монитор“ в сайта esportsearnings.com. От тази сума китайски играчи са спечелили 2, 142 хил долара, но въпреки това най-успешният играч е руснак под псевдонима Pavel, чиито банкови сметки са набъбнали с над 295 хиляди долара. Най-много пари са се раздали на турнира Blizzcon 2016, където са спечелени над 1 милион.