0

Н яколко дни преди Сам Алтман да бъде уволнен от OpenAI, някои изследователи съобщиха на борда на директорите на компанията научно откритие, което - според източниците, цитирани от Ройтерс може да представлява опасност за цялото човечество.

Според медията писмото им е предизвикало „преврат“ от борда, който по това време се е състоял от Алтман и петима други души.

Най-малко четирима души - главният научен директор на OpenAI Иля Суцкевер, защитникът на ефективния алтруизъм Хелън Тонер, експертът по роботика Таша Макколи и предприемачът Адам Д'Анджело - гласуваха за спешно отстраняване на главния изпълнителен директор на компанията, поради загриженост от факта, че Алтман може да е комерсиализирал мощна технология без адекватна оценка на рисковете.

ЧАКА ЛИ НИ АПОКАЛИПСИС? Ясновидец плаши с невиждани природни бедствия

В писмото от изследователи на OpenAI се прави анализ на нов проект на компанията , наречен Q* (чете се Q Star), който се отнася до тип AI (изкуствен интелект) много близък до AGI (изкуствен общ интелект)- изкуствен интелект, който е способен да възпроизвежда – и в някои случаи да надминава – човешките способности.

OpenAI, основан в Сан Франциско през 2015 г. от група изследователи и предприемачи, включително Сам Алтман и Илон Мъск, стана световно известен със своя генеративен изкуствен интелект, способен да пише (ChatGpt) и да създава изображения (Dall-E) като човешко същество би направило. Но истинската му мисия от самото начало е да постигне AGI „за доброто на човечеството“ .

ТЕХНОЛОГИЧЕН АПОКАЛИПСИС: Мощна слънчева буря ни спира интернета

OpenAI определя AGI като автономна система, която превъзхожда хората „в повечето задачи, които имат икономическа стойност“.

Докато генеративният AI разчита на предварително дефинирани модели и имитира човешката креативност, без всъщност да разбира значението на това, което създава, AGI е много по-напреднал тип изкуствен интелект.

AGI може да научи и разбере специфични проблеми като човек. Освен това може да се адаптира към нови ситуации, без да се налага да бъде обучаван специално за всяка задача.

ЧАКА НИ АПОКАЛИПСИС: Смъртоносно земетресение заплашва Балканите!

Някои изследователи на OpenAI смятат, че Q* е близо до възможностите на AGI, тъй като успя да реши някои математически проблеми. Те биха били доста "прости" проблеми от тези, с които се сблъскват в началните училища, но за OpenAI този резултат би бил от огромно значение.

Ние всъщност знаем, че ChatGpt е много добър в писането на текстове - чиито отговори варират всеки път точно защото са резултат от статистически модел - докато допуска многобройни грешки в математиката, където е разрешен само един верен отговор. Тази способност на Q*, според изследователите на OpenAI, би доближила изкуствения интелект до способностите за разсъждение на човешкия ум.

По-конкретно, следователно, Q* не би била "смъртоносна" технология за хората. Но това може да бъде първата стъпка към Изкуствен интелект, способен да мисли и действа като човек. Изкуственият интелект, който един ден, именно поради способността си да разсъждава и да се адаптира, може да взема автономни решения.

Хопите насрочиха края на света (СНИМКИ)

Миналия 6 ноември, по случай DevDay, Сам Алтман закри деня, посветен от OpenAI на разработчиците, като заяви: „През 2024 г. това, което стартирахме днес (персонализираните изкуствени интелекти, наречени GPT) ще изглеждат остарели в сравнение с това, което изграждаме за вас." Очевидно това не беше просто добра маркетингова фраза.

Миналия 16 ноември, присъствайки на конференция в Сан Франциско, самият Алтман загадъчно се позова на важни нови постижения: „През последните две седмици имах възможността да бъда в стаята, докато отдръпнахме булото на невежеството и преместихме границата на откритието напред."

ПРОГНОЗА ЗА АПОКАЛИПСИС: Посягаме към тоалетна хартия втора употреба!

Освен това в социалната мрежа Потребителите на X споделят това, като подчертават една от неговите фрази: „Това, което сме създали, инструмент ли е или създание?“. Но Алтман всъщност изглежда има предвид момента на „страх“, който изпитват онези, които използват ChatGpt за първи път.

На следващия ден след тази реч Сам Алтман беше уволнен от борда.

Изгнанието на предприемача продължи само четири дни. Натискът от страна на служителите и инвеститорите на OpenAI - преди всичко Microsoft - върна Алтман обратно в компанията. Сам отново е главен изпълнителен директор на компанията . И силата му сега е още по-голяма. Не е известно дали това е добро или лошо за бъдещето на AI.

Напредъкът в изкуствения интелект не тревожи само онези, които се опитаха да измъкнат Алтман от OpenAI.

АПОКАЛИПСИС: След сблъсък на континентите Земята става необитаема

Пионерите на изкуствения интелект, академиците, правителствата и дори компаниите, разработващи тази революционна технология, са съгласни относно необходимостта от правила, които могат да я държат под контрол. Преди всичко за смекчаване, според някои експерти, на апокалиптичните сценарии.

„Намаляването на риска от изчезване, породен от AI, трябва да бъде глобален приоритет заедно с намаляването на други рискове като пандемии и ядрена война“, гласи краткото писмо, публикувано миналия май от Центъра за безопасност на AI в Сан Франциско и подписано от учени и предприемачи, включително Сам Алтман.

Но година след стартирането на ChatGpt – което се състоя на 30 ноември 2022 г. – някои от най-големите експерти по изкуствен интелект започват да мислят, че Алтман – и следователно OpenAI – умишлено преувеличава рисковете, свързани с AI.

ВНИМАНИЕ: Комета с дяволски рога лети към Земята!

"Идеята, че изкуственият интелект може да доведе до изчезването на човечеството, е лъжа. Тя беше разпространена от технологични гиганти с надеждата да предизвика тежка регулация, която да блокира конкуренцията на пазара на изкуствен интелект."

Това е мисълта на Андрю Нг, един от 100-те най-влиятелни AI експерти на планетата според списание “Time”, както и професор в Станфордския университет - той също е преподавал машинно обучение на Сам Алтман - както и съосновател на Google Brain, изследователската лаборатория за AI, която по-късно се сля с Deep Mind .

ИДВА ЛЕДНИКОВА ЕРА, БЪЛГАРИЯ В ЗОНАТА: Вулканът чудовище Campi Flegrei е активен! (СНИМКИ+ВИДЕО)

„Има големи технологични компании, които не възнамеряват да се конкурират с изкуствения интелект с отворен код – каза Андрю Нг пред Australian Fortune Review – и затова те разпространяват страха, че изкуственият интелект ще доведе до изчезване на хората.“ Ян Лекун, един от бащите на модерния изкуствен интелект, удостоен с наградата Тюринг – еквивалентът на Нобеловата награда за компютърни науки – за своите изследвания върху дълбокото обучение през 2018 г. заяви: „Ако тази кампания на неоправдана тревога е успешна, понастоящем ръководител на AI в Meta, компанията, която контролира Instagram и Facebook – крайният резултат ще бъде катастрофален. Малък процент от компаниите ще контролират изкуствения интелект“.