0

П етимата крадци на картините на Владимир Димитров – Майстора ще търкат наровете зад решетките, реши Софийският районен съд.

Двама от тях откраднали пет картини от къща на булевард „Сливница“, като счупили прозореца й. Задигнати са и седем картини на Димитър Киров, една картина на Вили Николов и вещи с антикварна стойност. Об Общата стойност на откраднатото възлиза на 190 256,50 лева.

След това друг от обвиняемите е взел 10 картини които били на обща стойност 144 756,50 лева и ги предал на петия, който от своя страна ги продал на антиквар за 8 500 лева.

Трима от са обвинени във вещно укривателство.  В хода на разследването са събрани доказателства за виновността на обвиняемите и е внесен обвинителен акт в Софийски районен съд.

Първите двама са осъдени на 10 години затвор при първоначален строг режим. Третият ще търка наровете 5 години, и ще плати глоба от 6000 лева. Четвъртият от групата ще прекара зад решетките 3,6 години и ще плати същата глоба, а присъдата на последния е 3 години и глоба от 5 бона.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.