0

Б анда, изнудвала чужденци онлайн, беше разбита от киберполицаи от ГДБОП. Престъпниците създавали фалшиви профили в социалните мрежи и зарибявали хората, най-често мъже, да им изпращат интимни снимки и видеа.

По време на акцията били претърсени шест адреса основно в Разград и Силистра. Открити са над 100 000 лв., карти на чужденци и много компютърни конфигурации, обявиха вчера от МВР.

Йерархия

Служители от дирекция „Киберпрестъпност“ установили, че групата действала по строги правила и имала стройна йерархическа структура. Използвана била и мрежа от финансови мулета с цел прикриване на престъпната си дейност, както и изпиране на завлечените пари. Киберизмамниците действали по следната схема. Създавали много профили менте в социалните мрежи, през които правили контакт с жертвите. Целили се основно в чужденци. На следващ етап от комуникацията

жертвите били лъгани, че ще имат връзка със създателя на профила. Провокирали ги да създават файлове с интимно съдържание. След постигане на първата цел, престъпната група започвала да изнудва жертвите да превеждат големи суми, за да не бъдат разпространени позорящите ги файлове в инернет пространството.

Издирван

Антимафиотите влезли в дирите на измамниците и успели да заловят двама от тях, а третият е обявен за национално издирване.

При претърсванията в домове и квартири на извършителите били открити над 20 банкови карти, чужди документи за самоличност, десетки мобилни телефони, на които са установени вписани акаунти на различни лица в приложения за мобилно банкиране в турски банки, компютърни конфигурации с документирани множество финансови трансфери на големи парични суми.