0

И збирателната активност към 11 часа е 8,97%, според данни на Централната избирателна комисия. Подобна е била избирателната активност и на предходните избори през есента. Най- активни са били сънародниците ни в Монтана 14% от имащите право на глас. Най-ниска избирателна активност е в Пловдив с 6%. Машините, които не са сработили са 45 и ЦИК е взела решение да се продължи с бюлетини. 

„Най-често причините за отказ на машините са или, е не се разпознава флаш паметта или изписва, че не разпознава дневника. Има проблем с екрана и с четеца на смарт картите. Всички проблеми са от чисто технически характер”, заяви Камелия Нейкова, председател на ЦИК.

21 са жалбите и сигналите, пристигнали в ЦИК до 11 часа. Те се отнасят до подсказване от страна на членове на СИК избирателите да изберат да гласуват с машина, а не с хартия. На места има неспоставен печат на бюлетината. Една е жалбата от чужбина и се отнася до член на СИК, който не владее български език. ЦИК очаква преброяването да се забави заради видеонаблюдението.