0

И звънредно заседание на комисията по бюджет и финанси се проведе днес. Депутатите приеха на второ четене минималната пенсия да се увеличи от 1 юли с 10% и към нея да се прибавят 60-те лв. COVID добавка. Така минималната пенсия става 467 лева. Междувременно максималната ще се увеличи 2 пъти тази година. От 1 юли ще стане 2000 лв., а от 1 октомври 3400. В залата управляващи и опозиция се скараха за добавката, Казуса беше дали тя да бъде включена трайно в пенсиите или да се дава отделно за определен период от време.

„Тези COVID добавки трябва да бъдат транспонирани в социална помощ, която да се дава на най-уязвимите. За мен е притеснително това, което всички заобикаляте в изказванията си, а именно предложението тази добавка от 60 лв. да се дава на всеки”, каза бившият социален министър Деница Сачева от ГЕРБ.

 „Тази COVID добавка да стане част от пенсията, така че няма да има на намаление на дохода”, обясни пък Искрен Арабаджиев от „Продължаваме Промяната”.

 Хасан Адемов от ДПС от своя страна пък поясни, че „тези 60 лв. нямат нищо общо с осигурителния принос", защото те се прибавят към размер на пенсията, който има нещо общо с приноса”.

 „Всички депутатите се хвалеха с актуализацията, което означава,че сме официализирали „замърсяването на пенсиите”, коментира Любомир Каримански от ИТН.

На второ четене бюджетната комисия прие и бюджета на Здравната каса.