0

С тудиото за документален театър „Вокс Попули“,  съвместно с габровския драматичен театър „Рачо Стоянов“, ще разиграят по калдъръмените улички на старинния централен квартал етюди под наслов „Шест истории от „Шести участък“, съобщиха от пресцентъра на общината.

Документалният театър е част от инициативата „10 дни култура в „Шести участък“, която се организира от община Габрово и „Студио Комплект“ – София. Проявите са в рамките на европейския проект „Креативни индустрии за нови градски икономики в Дунавския регион“ (CИНЕМА).

Миглена Въгленова от екипа на проекта разказа за БТА, че зрителите,  участници в своеобразната „туристическа обиколка“, ще имат възможност да усетят атмосферата на най-непознатите и неочаквани кътчета на тази емблематична зона. През разказите и личните истории на своите обитатели, квартал „Шести участък“ се разкрива в едно съчетание между вербатим театър  и инициатива за културна намеса в градска среда.

Според архивите, в сегашния център на Габрово, наречен по-късно "Шести участък", през 18-ти век са се заселили първите жители на населеното място.

Идеята на иновативния формат е да посочи потенциала на мястото и да привлече интереса на обществото. Целта на подобни временни прояви е да се задействат процесите на социализация, както и перспективите за икономическо и културно развитие на неразработени райони, обясни Въгленова.

Представленията ще са на три дати – 17, 18 и 22 юни от 19:00 до 20:00 часа. Сборният пункт е пред музейната Дечкова къща. Участието е безплатно, а желаещите да се включат трябва да се запишат предварително на: https://bit.ly/3moMs1S.