0

В чера, на Благовещение баба Миропа Таскова от благоевградското село Бучино събра на празнична трапеза дъщери, внуци, правнуци и праправнуци, за да отпразнуват всички заедно нейните 101 години. Тя беше приятно изненадана от кмета на Благоевград Илко Стоянов, поканен от близките й. Поднасяйки й подаръците от името на общината градоначалника беше също изненадан от баба Миропа с въпроса: „Ке ме земеш ли на работа в общината, кмете?“ След което всички дълго се смяха на бабината шега.

Баба Миропа Таскова е родена на 24 март в далечната 1921 година в село Бучино, откъдето не е излизала никога през дългия си живот. Винаги се е занимавала с отглеждане на тютюн по нивите и зеленчуци в градината си. Възрастната жена е отгледала и възпитала 4 дъщери – Фикия, Гюргена, Николина и Снежана. Има 8 внуци, 7 правнуци и 2 пра-правнука.

До днес баба Миропа обича да пие кафе в компанията на зет си Благой, който пък беше именник. Дори на тази възраст баба Миропа понякога пали цигара, разказва с усмивка дъщерия ѝ Николина.

Най-малката дъщеря, Снежана сподели рецептата за нейното дълголетие: „Хляб, бяла сол и много смях...“

,  

 ,  

,  

 ,  

,  

 ,