М асово се влага опасна гума в кремообразните салати, каквито са „Снежанка”, „Руска”, както и в сладкарските изделия.
Сергей Иванов*
Тази опасна съставка отдавна не е добавка, а основна суровина за някои от произвежданите храни у нас. Разликата е, че добавките са преминали процедура на одобрение в ЕС, а използването на етилен оксид в хранителни продукти в Европа е забранено. Всъщност това са суровини, които са замърсени с това вещество, което е газообразно, но при контакт с храни остава в тях, и то в доста високи концентрации. Токсичният химикал в Азия се използва като дезинфектант, но и като добавка за удължаване на срока на суровините, тъй като той убива микроорганизмите. Когато се използва във високи концентрации, той остава в храните и по веригата попада и в хората. Освен това той се използва и като фунгицид за третиране на растения.
Опасност
Опасен е, защото както много дезинфектанти има токсично действие върху хората и води до повишаване на риска за различни заболявания, например рак на гърдата. В Европа има доста строги изисквания за това вещество и не са разрешени дори много ниски концентрации. За последните два месеца има повече от 60 нотификации в ЕС за наличие на опасния химикал. От тях има поне 8 сигнала от други европейски страни, че в България се разпространяват храни, замърсени с етилен оксид. Като се направи справка назад, има над 50 нотификации за България за наличие на замърсени храни за последната година. Досега не е имало толкова много сигнали за замърсени храни. Това е страшно много, а проблемът е, че не е известно да са предприемани някакви действия у нас за предотвратяване на вноса на опасните суровини.
Анализ
И това е факт, защото Българската агенция по безопасност на храните не прави анализ за наличие на етилен оксид и трябва да разчитаме на нотификации отвън. Реално обаче в агенцията има доста добра апаратура и имат техническа възможност да го правят, но не е ясно защо не са предприели действия в тази връзка. Не е толкова сложен анализът, но като няма такова изискване към тях, явно няма и воля. Дори и след като цяла година валят сигнали за опасния химикал, но все още няма предприети никакви действия от страна на институцията. Явно буквално не ги е грижа за това и нямат воля да се борят срещу този проблем, защото в годините има редица подобни примери.
Единственият начин да се предпазим от подобни храни е да избягваме тези, които съдържат гуми, но това е почти невъзможно, защото се влагат масово най-вече в готовите гелообразни салати и сладоледите.
*Сергей Иванов от Центъра по биология на храните специално пред „Телеграф”


















