0

Д емонтажът на металните съоръжения в автокъщата в Борисовата градина е спрян от съда. Това съобщи на брифинг тази сутрин кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова.

"За съжаление, сагата продължава, след като всяка наша стъпка се саботира. Видяхте вчера имаше интересен случай, в който целият екип беше излязъл в отпуск. Това обаче не попречи на собствениците още сутринта да подадат жалба в съда с искане за спиране на изпълнението и след няколко часа след подаването на жалбата, съдът, който само преди 3 месеца разреши и допусна предварителното изпълнение и премахването на незаконните сгради, вчера е взел решение да спре това премахване. Така че очевидно ще играем на котка и мишка. Разбира се, ние сме длъжни да изпълним решението на съда" заяви Фандъкова.

"Мотивите на съда са, че градушка може да наруши целостта на автомобилите, уточни главният архитект на София Здравко Здравков. "Виждам решение за защита на автомобили, а не гражданите. Чакаме ВАС, за да си довършим работата, каза Здравков. Той посочи, че на мястото в Борисовата градина има шест монтажни съоръжения.

„Днес демонтирането се преустановява. Ще внесем жалба в съда и ще изчакаме произнасянето на Върховния съд”, заяви Здравков. Той беше категоричен, че незаконното строителство няма да бъде толерирано.

По думите му в автокъщата са поставени чадъри, чиито фундаменти са вкопани на четири метра под земята, но въпреки това се третират като преместваеми обекти. „Ние преминахме през четиригодишна съдебна сага, за да стигнем до този момент”, коментира Здравков.

На 11 май тази година Върховният административен съд София-град отхвърли окончателно жалбите срещу предварителното изпълнение на заповедта за премахване на незаконно поставените обекти. Това означава, че трябва да бъдат премахнати металната конструкция, както и изградените стоманобетонни фундаменти.