0

В нушителни останки от късноантичната външна крепостна стена на Августа Траяна се появиха при изкопни работи в центъра на Стара Загора.

Каменният зид излезе по улица „Цар Иван Шишман“ на около 250 м от оцелялата през вековете южна порта на града. За нея се знаело от много години, като части са били трасирани при предходни строителни дейности, коментира директорът на РИМ Петър Калчев.

Камъни

Зидът е с широчина от около 1,6 м. Използвани са били ломени камъни, запазен е и тухлен пояс, а античните майстори са ползвали хоросан за спойката. Според специалистите някога стената е била с височина до 5 м, но след опожаряването на града през Руско-турската война голяма част от каменните блокове са били използвани за направата на вар. На около три метра от външната крепост личат останки и от вътрешната. В това пространство са се разполагали защитниците при обсада.

В ход

Предстои находката да бъде отбелязана в кадастралната карта. Археолозите очакват още множество находки при реализацията на мащабния ВиК проект за цялостна подмяна на водопроводните тръби в централната градска част. За него са заделени 121 млн. лв., като 1 милион от тази сума е именно за археологически проучвания през тази и следващата година. Причината е, че тръбопроводите минават през почти целия археологически резерват „Верея - Августа Траяна“. През миналото лято екипът на Петър Калчев разкри източната порта на града при спасителни разкопки след издадено разрешително на мястото на две стари къщи да бъде изградена нова кооперация. В ход са и разкопки в близост до митрополитския храм „Свети Димитър Солунски“, където бяха открити няколко погребения от Средновековието и ясно личат зидове от античността.