0

М инистерският съвет е приел Закона за колекторските фирми. Това съобщи на брифинг вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. Тя подчерта, че нормативният акт е изцяло нов – от първия до последния ред.

„Вярваме, че с него решаваме един дългогодишен проблем – тормозът над стотици и хиляди сигурно потребители. Много пъти са правени опити да се приеме този закон, но се е препънал в много съществени политически и икономически интереси. Още днес той ще тръгне към Народното събрание“, коментира Нинова.

Тя обясни и на на какви условия трябва да отговарят фирмите, които ще извършват такава дейност.

„Те ще подлежат на регистрация. Досега нямаше такава и абсолютно своеволно и от физически, и от юридически лица се събираха вземания. Тези фирми ще трябва да имат капитал от 500 000 лева, освен това ще трябва да имат застраховка „професионална отговорност“. В ръководството им трябва да са неосъждани лица или такива, срещу които не се водят наказателни производства. Преди да пристъпят към изпълнение те трябва да уведомят длъжника и да го приканят да изплати задължението си. Длъжникът има право да оспори това търсене“, обясни вицепремиерът.


 

Нинова добави още, че колекторите няма да имат право да звънят и да упражняват тормоз над длъжниците във времето от 20 до 7 часа и през почивните и празнични дни. Няма да имат право и да облепват информация за задълженията на хората в блоковете им и на обществени места.

“И най-важното – колекторите нямат право да искат по-голяма сума от тази, каквато е в първоначалното задължение. Т.е. Не могат да начисляват такси и комисионни, които събират за себе си и с които един дълг става от 50 на 500 лева. Ще събират само основното задължение и лихвите за забави“, поясни министърът на икономиката.

Законът предвижда сериозни санкции при неизпълнение на тези разпоредби. Физическите лица ги грози глоба от 5 000 до 15 000 лева, а за юридически лица и еднолични търговци – между 10 000 и 50 000 лева.

Законът е обсъден с партиите в управляващата коалиция, омбудсмана и различни организации.