0

К оста Каракашян ще представи инсталацията си „Преди минути“ в „Ко-оп“ в София. Събитието ще се състои на 21 юни (вторник), съобщават организаторите.

„Преди минути“ е втора от общо четирите инсталации, определяни като сайт-специфик, чиято тема е Like the State, the Toilet is Never Neutral. В поредицата авторът документира различните човешки присъствия и техните проявления в обществената тоалетна. Пространството е представено като защитена среда, в която става възможно извършването на интимни, както и установени като неприемливи действия.

Чрез техниките на съвременния танц и пърформанс се показват естетическите качества на различни ситуации. „Многопластовото преживяване, през което преминава посетителят го провокира да погледне на намесата като на едно сюрреалистично преживяване, в което границите между реалност и фантазия са силно размити“, коментират организаторите.

Инсталацията се фокусира върху анонимни персонажи. Техният живот във външния свят остава напълно непроследим. На пръв поглед се създава усещането, че тоалетната е „ничия земя”, територия с неутралитет. Пространство, където хората не са преследвани от обществото и имат възможност да извършват интимни действия. „При по-внимателен поглед обаче, се откроява фактът, че именно защото тоалетната изпълнява тази функция за тях, тя спира да е обезличено банално пространство. Превърната е в място, представляващо основен подслон на дадени хора, които сами по себе си са му придали стойност на интимно убежище“, допълват още организаторите.

Оператор на „Преди минути“ е Борис Урумов, а изпълнителите в инсталацията са Емилия Тончева, Ана Петкова, Александър Цеков и Антон Димитрачков.

Коста Каракашян е режисьор, хореограф, танцов артист и писател, завършил в специалност “Танц” в Колумбийския университет в Ню Йорк и "Права на човека" в Глобалния кампус по права на човека във Венеция. Проектите му изследват развиването на емпатия в обществото чрез танц, кино и образование.

Каракашян е работил е с артисти, сред които Рита Ора, Years and Years, Шерихан и Прея. Той пренася хореографския си опит от сцената към екрана, където режисира, хореографира и продуцира редица късометражни филми и видеоклипове. На сцена Каракашян хореографира представления за танцови компании, сред които Columbia ballet collaborative в Ню Йорк и балет „Арабеск“. Работата му е представяна и на Габровското биенале на хумора и сатирата. Участва и в спечелилия БАФТА и номиниран за "Еми" документален филм на Дейвид Франс "Добре дошли в Чечения" като актьор-двойник, който застава пред камерата с цел запазване на анонимността на истинските участници в проекта.

Инсталацията "Преди минути" се реализира с подкрепата на национален фонд “Култура”.