0

С ветовноизвестният ни цигулар Мартин Пантелеев спа два дни в Гигинския манастир. Той свири в уникалната беседка - фиалата, изпълнения на Бах, както и „Хубава си, моя горо“ по негов аранжимент. Това разказа пред „Телеграф“ игуменът на светата обител архимандрит Никанор. Той е предоставил на маестрото своята игуменарна, където да си отдъхва преди и след концерта. Пантелеев бил в манастир „Св. св. Козма и Дамян“, за да открие Църногорския събор. 

Акустика 

“Маестро Пантелеев е уникален и като човек, и като цигулар. Той иска да ни помогне, да ни съдейства за каузата и да ни подкрепи“, допълни отец Никанор. Той разказа, че талантът е свирил във фиалата (беседката), защото има страхотна акустика. „Изпитвам дълбока благодарност, че чрез музиката ми мога да преживявам моменти като тези и да се срещам с толкова одухотворени хора, отдадени на културните ни традиции”, написа във Фейсбук композиторът.  Проведе се и колоквиум на тема „Пътят към храма“. 

„Той има своите практически цели - да фокусира вниманието върху нормативните възможности за създаване на туристическа дестинация „Краищенско Светогорие“ с акцент върху инфраструктурата и комуникациите в региона“, сподели Весела Барбукова. По думите й за последните 7 години в общините Земен, Брезник и Трън са възстановени, реновирани или изцяло построени 9 манастира и 7 църкви. 

Събор 

Очаква се на 16 и 17 юли да се проведе и църногорският събор „В сърцето на Граово“. Той беше отложен веднъж заради прогнозата на времето, която вещаеше проливни дъждове. Сега обаче всички са решени, че и лошото време няма да ги спре. Съборът ще бъде на манастирските ливади.