0

Н ад 100 лв. ще е великденският бонус, който ще получат най-нуждаещите се у нас, научи „Телеграф“. Принципно за най-нуждаещи се смятат хората с доходи под и на линията за бедност, която тази година е 413 лв.

Премиерът Кирил Петков заяви, че за празничната добавка ще се отделят 100 млн. лева. Такава беше и общата сума, която се отпускаше през 2018 г., 2019 г. и 2020 г., от която се възползваха 1,2 милиона пенсионери.

Тя обаче се разделяше на два транша - за Коледа и за Великден, а добавката бе 40 лв. Тъй като и сега бедните у нас са малко над милион, сметките показват, че бонусът ще е между 100 лв. и 120 лв.

Разчетите за добавката са възложени на финансовия и социалния министър.

Пакетът “Великденска подкрепа” трябва да направи празничната трапеза на най-уязвимите българи по-богата въпреки повишените цени на храните, обявиха управляващите.

Сметките на домакинствата показват, че ако предишната година празникът е излизал около 110 лева, то тази ще струва поне 140 лв.

Изчислението е на база цените на агнешко месо, яйца, козунаци, салати и напитки. Всички 21 артикула от великденската кошница са с повишени цени, като средното поскъпване е с 25%, но на някои продукти удря и 50 на сто.

Стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2022 г. От 1 април от нея могат да се възползват 45 000 души, като за целта в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО)  са заделени  25,2 млн. лева.

Рехабилитацията за един човек е с продължителност 10 дни. Цената на нощувките и частична помощ за храна от 8 лева за всеки ден от престоя се поема от държавата.

Лекуващите се имат право на до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно. Вече са подписани договорите с 22 юридически лица за общо 52 заведения, изпълнители на програмата, съобщават от НОИ.