0

Ж егата не спря десетки хора от страната да почетат паметта на пророчицата Ванга в местността Рупите навръх 26-годишнината от нейната кончина.

Те посетиха в четвъртък манастирския комплекс „Света Петка”, изграден от ясновидката през 1994 г. Две години по-късно, на 11 август, тя напусна този свят. Миряните се поклониха на гроба на Ванга и разгледаха целия комплекс. Те посетиха изложбената зала, в която са подредени картини на известни художници на тема "Религия". След това видяха и залата с иконите, които са дарявани на църквата през всички тези години. Посетителите разгледаха с интерес и къщата, в която е живяла през последните години пророчицата. Точно в нея и в двора отпред тя посреща всички нуждаещи се и не отказва на никого подкрепа и внимание.

„Ванга продължава да е в сърцата на хората със своята невероятна дарба, с която е помогнала на хиляди. Тя никога няма да бъде забравена, защото през целия си живот не спря да подкрепя нуждаещите се", каза управителят на комплекса Серафим Иванов.

Боб

Фондация "Ванга" пък почете паметта й миналата събота, когато отец Живко отслужи панихида и заупокойна литургия на гроба на Ванга до храма. Тук бе и председателят на фондацията Иван Драмов, близки на пророчицата, жители на съседни населени места и гости от страната. Всички присъстващи опитаха някои от любимите на Ванга ястия – лозови сарми, чушки, боб.

Факт е, че споменът за ясновидката не избледнява. Нещо повече – нейният дух продължава да живее тук, а за всеки, който се е докоснал до нея, само мисълта за пророчицата му дава сила и надежда, кураж и вяра.

Добрини

Ванга не делеше хората и помагаше на всички нуждаещи се. Затова и почитта към нея не секва - заради добрините, които е сторила приживе на другите, за подкрепата, която им дава. Да, доста тайнства и мистерии витаят непрекъснато около прочутата пророчица и приживе, и след кончината й. Те са свързани с нейната неповторима дарба да предрича какво ще се случи. Появяват се какви ли не обяснения за способността й да вижда в бъдещето.

Вангелия Гущерова, Баба Ванга, Леля Ванга, Петричката врачка или Ванга гледачката. Както и да я наричат, тя е най-прочутата не само в България, но и по света българска ясновидка. Много са тези, които я определят като велик човек, като знак на цяла епоха, като световен феномен. Българския Йерусалим. Земен рай. Прекрасно кътче за отдих и уединение. Най-красивото място за молитва. Оазис на спокойствието и смирението. Това пък са част от определенията на посетители и миряни за манастирския комплекс "Ванга" в местността Рупите. Вече 26 години пророчицата е в душите и умовете на хиляди хора по целия свят. Там е и така ще бъде винаги! А следите й ще останат във вечността!