0

М ежду 40 000 и 50 000 евро заделят купувачите на втори дом на морето за двустаен апартамент, което е с около 10 000 евро повече спрямо цените през миналата година. Това показва анализ на агенция за недвижими имоти, цитиран от pariteni.bg.

Средната цена в Слънчев бряг на база реални сделки достигна 580 евро/кв.м през второто тримесечие на 2022 г. Това са нива, близки до тези от времето на руския бум през 2013-2014 г. Ръстът е с около 100 евро/кв.м, или с 20% спрямо година по-рано. Подобно е положението в Банско и Пампорово. Средната цена на имотите и там достига 580 евро/кв.м през второто тримесечие на 2022 г., а ръстовете на цените са съответно с 20 и 25%. Боровец е най-скъп сред планинските курорти - средната цена там е около 850 евро/кв.м, а нарастването е с малко над 4%. Созопол води при морските курорти със средна цена 1030 евро/кв.м и ръст около 10%.
На север Бяла и Каварна привличат особено голям интерес. Там средните цени през второто тримесечие са 670 евро/кв.м и 650 евро/кв.м съответно, а ръстовете - между 15 и 20%.

Продажби

Данните на Агенцията по вписванията показват, че на фона на забавящ се ръст на продажбите в градовете обемите от сделки в курортите бележат смайващи ръстове и превръщат някои от ваканционните селища в първенци по нарастване на сделките с имоти. Примери за това са Несебър с близо 90% ръст за второто тримесечие, Царево и Смолян - с по 34%, Балчик - 30%, Поморие - 17%.

Причини

Една от причините за тази промяна в нагласите беше пандемията и нарасналата необходимост от собствено място за отдих извън големия град (което стимулира и пазара на селски къщи). Друга причина дойде поради възможността да се работи от разстояние, което превърна част от ваканционните имоти в такива за дългосрочно обитаване. Трети фактор са силните туристически сезони, в които трудно се намират места по хотелите, а единствената гаранция, че можеш да почиваш, когато поискаш, и то на място, което ти харесва и където имаш всички удобства, е да имаш собствен ваканционен имот.

И не на последно място инфлацията накара хората да влагат средства в сигурни активи, каквито са имотите. А ваканционните жилища са много подходящи за тази цел, тъй като не изискват много големи суми за инвестиция. Освен това могат да се отдават под наем и да реализират доходност или поне да си покриват разходите.