0

Б ългари от цял свят се включиха в подписка, която вече е внесена в Търновската митрополия срещу двете скандални монахини Серафима и Ефимия. Хората не желаят двете сестри да служат в Мерданския манастир „Св. 40 мъченици“.  “Телеграф“ вече ви разказа за тях и борбата им срещу бившата игуменка майка Доротея, която изгониха на улицата.

Мотиви

Повече от 1000 души са се подписали в документа, внесен в началото на миналата седмица в канцеларията на митрополията. Миряните настояват бившата игуменка майка Доротея да бъде върната обратно в манастира, в който е прекарала 51 години от живота си, а изпратените от владиката Григорий нови монахини да бъдат отзовани незабавно. В канцеларията на Търновската митрополия служителите обясниха на протестиращите, че отговарящият за документацията отец Михаил в момента отсъства и ги посъветваха да оставят жалбата и подписката, като след връщането му той ще я приеме и входира. В 16 ч. същия ден обаче, когато представителка на инициативния комитет отново отиде в митрополията, й беше казано, че владиката Григорий лично е взел подписката. На протестиращите бе отказано да им бъде даден входящ номер за получен документ. В същото време в канцеларията на Светия синод в София документът беше приет и заведен в архивната книга и веднага беше издаден входящ номер. Протестиращите решиха да изпратят писма с копие от подписката до Вселенския патриарх Вартоломей, европейския владика Антоний, президента, премиера и други институции. Полицията на свой ред е започнала проверка по случая с прокуждането на майка Доротея.

Сеч

Междувременно в петък във Фейсбук излезе съобщение, че владиката Григорий иска да изсече манастирската гора над село Мерданя. „Рано сутринта в гората на манастира започна сеч! След проведен разговор с Регионалната дирекция по горите във  Велико Търново ми отговориха, че Григорий е поискал разрешително за 11 хектара земя и добив на над 1000 кубика дърва“, алармира Галя Дългичева. Други пък направиха асоциация със заглавието на един от филмите от сагата „Междузвездни войни“ и написаха постове във Фейсбук: „Дядо Григорий отвръща на удара“.