0

С итна ръченица ще тропнат нашенци в носии в подножието на Айфeловата кула. Това ще се случи след броени дни на гастрономическо изложение, което ще се проведе в Париж.

За пети път мероприятието събира представители на над 35 държави, сред които и България, които представят богатството на кулинарното си наследство. Фолклорните изяви ще са част от програмата на Международно гастрономическо село (Village International De La Gastronomie) от 1 до 4 септември. Страната ни ще бъде представена от танцов ансамбъл „Зора“, който ще изнесе концерт на площад Трокадеро. Ще има и демонстрация на ястия, които зажаднелите за българската национална кухня сънародници, живеещи в Париж, могат също да вкусят.

Спектакъл

На 3 септември пък, отново във френската столица, кукли ще проговорят на български. Представлението ще е от 16:00 ч. местно време в салона на българското училище „Кирил и Методий“ на 64 rue d'Assas в Париж. „По случай новата учебна година подаряваме на децата един "Мечо Пух" на български. Само на 100 метра от Люксембургската градина“, посочват домакините. Спектакълът ще е безплатен за деца и ученици, записани в детска градина "Зайченцето бяло" и в училището. Но ограничения за посетители няма. „Представлението е отворено за цялата българска общност! Добре са дошли“, коментира пред БТА директорката на учебното заведение Камелия Конакчиева-Трибулен.

Изложба

Посолството на България в Ирландия междувременно ще участва във вечерта на културата в Дъблин на 23 септември. Страната ни ще се включи с изложба на Държавния културен институт към министъра на външните работи, представяща българските монументи от списъка на ЮНЕСКО на световното културно и природно наследство. По време на събитието ще се проведе и ателие по български народни танци с участието на “Хляб и сол“ - група за народни танци и хора, Дъблин, с ръководител Слави Бегов. Ще бъдат изложени и български народни носии.

Кулинарен акцент с български привкус предстои и в Куба. Там ще бъде открит ресторант с родна национална кухня. Преди това на емблематично място в Стара Хавана ще бъде изграден постамент с бюста на Христо Ботев, научаваме от фейсбук страницата на посолството на България в Куба.

„По този начин ще се оформи своеобразен път на България в Стара Хавана“, коментира посланикът ни в Куба Тодор Кънчевски, заедно с арх. Перла Роса Росалес, и.д. историк на Хавана, и д-р Мишел Гонсалес, директор на служба "Културно наследство".