0

Ц ърквата пусна екскурзии на промоция. Софийската митрополия организира тур до свещени места във Венеция и Равена за 950 лв., но всеки записал се до края на вчерашния ден е получил отстъпка от 75 лева.

С атрактивната оферта БПЦ сериозно започна да конкурира туроператорите, предлагащи екскурзии в чужбина. Вярващите могат да видят с очите си християнските светини на Венеция и Равена между 30 септември и 3 октомври, предаде Двери.бг.

Програма

Те ще могат да се поклонят на мощите на Свети апостол и евангелист Марко, които се съхраняват от IX век във Венеция, както и на един от отците на православното монашество - преподобен Павел Тивейски (228-341 г.). Във Венеция се съхраняват и мощите на Свети Теодор, които до XIII век са били в Несебър. В програмата са включени катедралата „Сан Марко“, „Света Богородица с лилиите“, която е една от най-древните в града, „Свети Юлиян“.

В Равена поклонниците ще се насладят на едни от най-красивите ранни византийски мозайки, съхранили се от унищожителния за църковното изкуство иконоборчески период. Ще бъдат посетени базиликите „Свети Виталий“, „Свети Аполинарий“, баптистериите на православните и на арианите от V вeк, мавзолеите на краля на остготите Теодорих (474 - 526) и на дъщерята на император Теодосий - Елия Гала Плацидия, чието име се свързва с основаването на първата крепост на Мали Цариград при Белчин баня през 426 г.

Условия

Пътуването е организирано от Поклонническия център „Свети Йоан Рилски“ на Софийската митрополия. То е четиридневно, с три нощувки в Падуа. Водач и лектор е историкът гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев от БФ на СУ, а придружаващ групата духовник е протойерей Лъчезар Попов от храм „Света Софѝя“.

Цената включва 3 нощувки със закуски в хотели в Италия; самолетен билет, автобусен превоз и медицинска застраховка, заплащането на гидове и беседи на български език по целия маршрут.

Маршрути

Поклонническият център организира непрекъснато екскурзии до различни дестинации, свързани с историята на християнството и православната църква - Светите места в Израел, манастири в Сърбия, Северна Македония и Гърция, както и до различни български манастири. Както „Телеграф“ писа преди време преди войната в Украйна – центъра правеше и турове до религиозните комплекси край Москва и Киев.