1

С тартират масови проверки в МВР за употреба на алкохол и наркотици по време на смените на служителите. Началото ще бъде дадено още в сряда, съобщи главният секретар на МВР комисат Петър Тодоров, цитиран от bTV.

"Ще започнем на много места едновременно. Дадена е заповедта", допълни той.

Комисар Тодоров посочи, че след Нова година влиза в сила нова наредба, която ще указва какво трябва да се случи, ако бъде установено, че определен служител на МВР е употребил алкохол или наркотици преди да започне работната му смяна.

Главният секретар на МВР уточни, че към момента полицай може да бъде уволнен дисциплинарно, ако той е седнал зад волана след употреба на наркотици или алкохол.

„Служителите на МВР, шофирали след употреба на алкохол или наркотици, се отстраняват, а по-късно ще бъдат уволнени дисциплинарно. Когато полицай бъде заловен да управлява в такова състояние, той се уволнява дисциплинарно без значение количеството в кръвта. Дори отказът за проба предвижда дисциплинарно уволнение“, добави Тодоров.

Според него проблемите с личния състав на МВР са натрупвани с десетилетия, като открои, че основните пропуски са в подбора, обучението, възпитанието и контрола над служителите.

Има и решение за сигурността в обществения транспорт.

„Беше взето решение, че ще се изработи алгоритъм за обществения транспорт, за да се изградят паник бутони и видеонаблюдение“, добави той.

Сигналите ще се подават в ново звено към МВР.

"Освен твърденията на Руската федерация няма данни, че камионът от Кримския мост е бил в България. Базираме се на всички проверки, които могат да се извършат на граничните пунктове", коментира Тодоров.

Взривът, който доведе до срутване на част от моста, стана на 8 октомври. Според Русия той е причинен от камион бомба, който е преминал през границите на няколко държави. Българските служби обявиха, че нито камионът, нито визираният контейнер са били в този момент на Кримския мост.