0

В ицепремиерът в оставка Калина Константинова представи нов план за временна закрила, той бе приет на редовното заседание на Министерския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба. 

В новия план се предвижда за кризисна ситуация да се приема „когато в рамките на 24 часа повече от 500 чужденци, търсещи временна закрила, са преминали държавната граница."

Разписан е и ясен списък на заложените функции и задачи, сред които е и определянето на начина на финансиране на дейностите, условията и реда за ресурсно осигуряване на престоя в страната на чужденци, потърсили и получили временна закрила. Това съобщават още от Министерския съвет. 

Планът предвижда и разгръща различни варианти, при които определяща е степента на предвидимост и управляемост на кризата. Като най-важна стъпка в създаването на плана се смята включването на всички отговорни местни, централни и международни институции и ясното разпределение на техните задачи и ангажименти.

Така например е предвидено активна роля да има новосъздаденият Съвет за развитие на гражданското общество чрез създаване на координационни механизми за включване на неправителствени организации в процесите за подпомагане и интегриране! на потърсилите и получилите временна закрила. 

Разписани са точни инструкции и задачи на българските институции. Така например на МВР е поверена ролята за разгръщане и организиране на изграждането на пунктове за първоначален прием (ППП), съгласно приложение №5, в зоните на ГКПП, граничната зона или в места по преценка на щаба.

„Министерството на вътрешните работи (МВР) осигурява контрола и координацията на дейностите в ППП, изградени на ГКПП или в гранични зони.- предоставя материални активи, човешки ресурси и организира изграждането на временните приемателни центрове (ВПЦ и транзитни (буферни) приемателни центрове (ТПЦ) за временно настаняване, както и  ръководи управлението им. ВПЦ и ТПЦ се изграждат съгласно приложение №6 и №7" се казва още в Плана.

На министерство на туризма се поверява задачата да координира хуманитарните програми и при необходимост да настанява бежанци с временна закрила в свои бази.

Новият план за временна закрила препоръчва още при необходимост да се създава Национален оперативен щаб към Министерския съвет, който да осъществява взаимодействието с представителя на Върховния комисар на ООН за бежанците, Европейската комисия, Българския червен кръст, Международната организация по миграция, както и други български и международни правителствени и неправителствени организации.