0

С лужители на Регионалните здравни инспекции излязоха на национален протест в понеделник.

Недоволните искат увеличение на възнагражденията им със задна дата. Настояват и за премахване на натрупаните диспропорции в заплащането на различни служители, които са на една и съща длъжност.

В София служители на РЗИ настояха за "достойно заплащане".

Протести на техни колеги се провеждат и в други градове.

В Благоевград Над 40 служители в РЗИ излязоха на протест пред сградата на инспекцията. Те протестираха заради ниското заплащане на труда, който полагат. Недоволните от ниските трудови възнаграждения в системата се заканиха да продължат протестите, ако не бъдат чути.

С протестни ленти и плакати с надпис „Достойни условия на труд“ всички служители на РЗИ – Благоевград, които бяха днес на работа, излязоха в обедната почивка пред сградата на здравното звено, за да изкажат своето несъгласие с ниските трудови възнаграждения, които получават за своя труд, който е високорисков, предаде БНР.

Ако не бъдат чути служителите от здравната инспекция ще излязат на протест пред министерството на здравеопазването в столицата. Някои от тях искат и среща със служебния ресорен министър, за да представят своите искания. Малко над 1000 лева е средната работна заплата в контролната институция. Нетното възнаграждение на част от екипа възлиза на минималната работна заплата, информираха протестиращи.