0

У ченици от 5 до 12 клас разиграха съдебен процес, в който влязоха в ролята на страните по делото и съдебния състав. Учебният съдебен процес е по образователна програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие“ се провежда за 9-та година по инициатива на Висшия съдебен съвет. Целта е децата да бъдат запознати по достъпен начин със закона, правото и да получат правна култура. Тази година през програмата ще преминат 20000 ученици.

Симулацията на съдебен процес не е никак скучна. Използват се различни забавни игри, викторини и рисунки. В главните роли на съдия, прокурор, обвиняем и съдебни заседатели влизат децата. Учениците сами постановяват присъдите, а това което прави впечатление , че много често те са много по- строги от тези, които са предвидени от закона и които постановява независимият съд.

Поставени в реална ситуация децата проявяват отговорност. Целта е подрастващите да разберат, че освен права имат и задължения. Резултатите, които се наблюдават при децата преминали през програмата е, че променят поведението си. Формират правна грамотност и култура, повишава се степента на спазване на законите и доверието в съдебната власт, отчитат от ВСС.