0

П ървата правна клиника у нас за жени и деца, преживели домашно насилие, отвори врати.

Клиниката ще помага на жени от цялата страна. Към настоящия момент, в София има само едно защитено жилище.

Със съдействието на Столична общината, ще се разкрие и второ защитено жилище, където ще могат да бъдат настанени напълно безплатно до 10 жени и техните деца.

Общината ще покрива всичките им разходи. Пострадалите ще могат да търсят помощ на горещата телефонна линия на фондация „Анимус” или на контактния център на Столична община. С тях ще работят специалисти, психолози. Жертвите на домашно насилие ще могат да останат в защитеното жилище до шест месеца.

„През ноември месец 2021г., в центъра на София се проведе демонстрация, посветена на домашното насилие и пред няколко стотин души пред съдебната палата, се изправиха две момичета, на възраст около 25 - 30 години. Всяка една разказа за своя ужас, който е преживяла. Няма нормален човек, който да чуе, да види това и да остане безучастен”, разказа председателят на СОС, Георги Георгиев.

Новооткритата правна клиника ще може да помогне на около 100 жени. Идеята е насилието да бъде ограничено или спряно, а не жертвите да се укриват, обясни адвокатката Зарухи Задикян.

„Неминуемо страхът съпътства всяка една жертва на домашно насилие, но вярвам, че това е крачка напред към решаването на проблема с домашното насилие”, допълни Задикян, предаде NOVA.