0

П рекръстиха тримесечното кученце с отрязаните уши. Вече стана известно за поредното зверство над животно след случая "Мечо".

Бездомничето е намерено в безпомощно състояние в столичния квартал „Христо Ботев“, като сигнала е подала местна жена. Все още няма информация за извършителите. Ушите са отрязани до скалп, а животинчето е изгубило много кръв. Вече се намира в клиника в Стара Загора, където се лекува. Било е транспортирано във вторник.

„Кученцето прекара няколко дни с мен. В София й бяха дали името Фейт, но тук я кръстихме Узана. Искахме това да символизира нов старт и нов живот за нея. Много е борбена. По всичко личи обаче, че е била домашно куче, защото има изградени хигиенни навици. Също така перфектно върви на повод“, разказа пред „Телеграф“ Цвети Димитрова от фондация „За животните с любов“ в Стара Загора. 

Лечение 

Кученцето вече се лекува. Взети са кръвни изследвания, като показателите са били влошени заради голямата загуба на кръв. Промити са раните, тъй като има и голяма инфекция. Предстои пластика на ушния канал.

„Той направо се вижда, защото ушите са отрязани брутално. Добре е, че слуховият апарат не е засегнат. Важното е, че има воля за живот, много е борбена. Надявам се да пребори и психическата травма, защото е малка“, каза още Цвети Димитрова. Тя поясни, че животинчето ще остане за лечение в клиниката колкото е необходимо, след което ще се търсят осиновители. 

Практика

„В чужбина рязането на уши на породисти животни е забранено със закон. Тук обаче се практикува и дори се прави без упойка. Не мога да кажа дали Узана е чистокръвно куче, но прилича на алабай и предполагам, че са я помислили за такава“, обясни Димитрова.

Това е поредният случай на зверство над животно. Наскоро кадри от охранителни камери показаха как мъж примамва куче с храна, след което то бе намерено в безпомощно състояние. След жестокостта бе задържан 37-годишен мъж. В момента се разследват и случаи на отравяния на бездомни кучета и котка и в Хасковско.