0

О чаква ни перфектна седмица за почивка на морето. Затоплянето на времето, което започна от петък, ще продължи до вторник. Така максималните температури ще бъдат между 30-35 градуса, а минималните - между 15-20 градуса. Предстои сравнително сух период, каза пред „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев.

В сряда и четвъртък ще има незначителна промяна на времето и температурите ще се понижат с 2-4 градуса. На места в Западна България и високите котловинни полета може да превали и прегърми.

Почивка

„Валежите обаче ще бъдат на места и няма да са интензивни. На морето ще бъде перфектно за почивка. Температурите там ще достигат от 27-32 градуса, а минималните - между 19-22 градуса. Морската вода пък ще е 27 градуса“, обясни проф. Рачев.

Такова приятно време се очертава до началото на септември. В планините също ще бъде слънчево.

Валежи

„Дългосрочната прогноза за август се оказа невярна наполовина. Причината е, че месецът беше топъл, но не толкова сух, колкото се предвиждаше. Но с едно уточнение - например на Мусала, както и на места като Кърджали и Сандански ще се изпълни три пъти месечната норма на валежите, докато в Централна Северна България и части от Югоизточна са под нормата. Разликата е огромна от гледна точка на агроземеделието“, каза климатологът. Според него е по-добре дъждовете да паднат няколко пъти и да са стопанско значими, отколкото веднъж да има порои и така да се изпълни месечната норма.