0

П едофили ловят деца в три хитови онлайн игри, които масово се пускат през таблети и смартфони, показа проверка на „Телеграф“. Сред най-опасните за досег до децата са игри от типа, в който се изгражда паралелен виртуален свят, в който може да се строят къщи, да се купуват животни и т.н. Най-популярни сред подрастващите са Roblox, Minecraft и Fortnite .

Този тип игри често привличат вниманието на 6-7-годишни, а масово се играят от 10 - 14-годишни момичета и момчета. В тях участват онлайн едновременно множество играчи, които могат да комуникират помежду си чрез персонален чат, както и да обменят различни награди и бонуси. Често, за да печелят производителите на тези игри, много от наградите и бонусите са платени, трябва да се ползва кредитна карта, каквато децата обикновено нямат. Точно в този момент педофилите ги зарибяват, като започват да им купуват бонуси. Канят ги на личен чат, постепенно стигат по-близко до тях. Въпреки че компаниите, които произвеждат тези игри, казват, че са търсили и намирали решения на ситуации, в които децата са в опасност, нападателите изглежда са една крачка пред тях. През повечето време педофилите се стремят да измъкнат малките от платформите за игра и шансът им за успех е голям.

Доверие

Получават телефонния номер на детето или личния му имейл, минават на чат в други платформи извън игрите като WatsApp и Vibеr, които още по-трудно се проследяват. Обикновено подрастващите момичета и момчета започват да споделят за проблеми в училище, за такива, свързани с родителите им - как не са им купили нов телефон или лаптоп или пък, че прекалено много ги карат да учат. Постепенно педофилите печелят доверието им и ги прилъгват да си говорят на теми, свързани със секс, докато успеят да ги убедят да се снимат голи и да пращат клипчета. Самите педофили също директно изпращат свои голи снимки, но такива без лице - само на половите си органи. Стига се дотам, че използват онлайн пространството за комуникация на живо през уебкамери, на които се самозадоволяват пред децата, както и да ги карат да повтарят поведението им. При по-податливи деца има случаи, при които се стига и до лични срещи, стига да са от близки градове и да има възможност къде да ги заведат.

Заплахи

Педофилите са много предпазливи, препитват децата от какво семейство са, дали родителите им са разведени, с кого живеят, кога се прибират. Пускат ли ги свободно да излизат и имат ли вечерен част. Често успели да прилъжат децата да излязат на среща се организират така, че да спечелят доверието им. Първо ги водят в мола, купуват им лакомства, а след две, три срещи вече се стига и до посегателства. Децата са уплашени и убедени да си мълчат, така прикриват действията на педофила и не смеят да споделят с родителите или приятелите си. Има случаи на заплахи, често дори свързани с това, че ще изтипосат голи техни снимки или клипчета публично.

Мерки

Производителите на игри вече вземан мерки, но те са ненавременни и все още в начален етап, а изобретателността на педофилите е огромна. Експертите по интернет сигурност смятат, че ако лекотата на чат извън общия чат на сървъра бъде напълно премахната, за педофилите би било по-лесно да привличат децата към други платформи, което би било още по-лошо. Fornite има 250 милиона регистрирани играчи и повече от 1 милион са онлайн всяка секунда. На практика е невъзможно надзорът да се извършва от служители, независимо колко добре са подготвени. Производствената компания на играта Roblox вече е внедрила приложение, което наблюдава платформата за чат с допълнителни ограничения за деца под 13-годишна възраст. Филтърът блокира определени думи, но също така предотвратява дискусии, които ще доведат играчите до частни дискусии. Например няма възможност да поискате телефонния номер.

Тик-Ток е входна врата

Китайската социална мрежа Тик-Ток е една от входните врати за педофилите. Извратеняците често дебнат там подрастващи, които позират по бански или оскъдни дрехи, дори по бельо. Започват да лайкват клипчетата, да им предлагат покани за приятелство и да си пишат с тях чрез лични съобщения. Според киберполицаи профилът на педофила е мъж между 30 - 60-годишен, несемеен, често разведен, който няма чести контакти с жени, а предпочита да се задоволява през порносайтове в интернет. По думите им онлайн педофилите са три вида. Повечето са хора, които само свалят детско порно, за да се самозадоволяват, но никога не пристъпват към личен контакт. Вторите, които са по-опасни, започват чат и искат голи снимки от децата, както тези в онлайн игрите. Третият вид онлайн педофили са най-опасните извратеняци, които са готови на личен физически контакт с малките момченца и момиченца.