0

„Очаква се Негово Светейшество патриарх Неофит да благослови донасянето на десницата на Свети Георги, която се пази в църквата „Свети Георги“ в гръцкия града Нигрита, близо до Серес.Това съобщи за „Телеграф“ игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор.

Инициатива

Реликвата ще бъде донесена от митрополита на Сяр и Нигрита Теологос, а инициативата за това принадлежи на миряни и свещеници от Софийска епархия, които миналата година на Гергьовден са посетили Нигрита и така са разбрали, че в местния храм се пази част от десницата на великомъченика.

Програма

Съгласно програмата на 26 април тя ще бъде изложена за поклонение на столичния храм „Света София“ заедно с копието на чудотворната Фануилова икона на светеца, което се съхранява в Германския манастир, който е метох на Зографския манастир в Атон. На 29 април реликвите ще бъдат изложени в манастира „Свети Атанасий Велики“ в Горни Лозен, а на 1 май в Църногорския манастир. Шествието ще продължи на 4 май в Брезник, където вярващите ще могат да се поклонят пред светините в храма „Света Петка“, а на самия 6 май – Гергьовден, в посветената на светеца църква в Перник.

Чудеса

Молитвите пред десницата на светеца в Нигрита, която се пази в специален сребърен реликвариум, са извършили много чудеса. За едно от тях свидетелства настоятелят на храма в Нигрита Георгиос Келембекис, който ще участва в донасянето на светинята. През 2010 г. едно младо момиче от Нигрита е диагностицирано с рак. Докторите му предписват химио- и лъчетерапия, но девойката моли за помощ и спасение Свети Георги. След една година заболяването било овладяно. Девойката живеела по това време с един младеж на семейни начала. Обнадеждени от добрата новини, те решават да се оженят. Отец Келембекис е споделил с архимандрит Никанор, че миналата година след молитви пред реликвата има нови два случая на изцеление - този път на парализирани.

У нас

Бургас е сред малкото места по света, където се съхраняват мощи на Свети Георги Победоносец. Те бяха подарени на града от манастира Ксенофонт в Света гора навръх 6 май през 2016 г. В момента християнската реликва се съхраняват в църквата „Св. св. Кирил и Методий“, където е изложена постоянно за поклонение.