0

Т опченге от Фронтекс е бил под прикритие у нас. Офицер Раул Паблос е бил внедрен в банда, която е въртяла нелегален бизнес през границата.

Това разкриха от Европейската агенция за гранична и брегова охрана. Естонски полицай, който също е служил на браздата ни, пък в момента започва курс за стрелба на най-елитните командоси към Фронтекс.

Тайно

Офицер Раул Паблос е от Испания и има сериозен опит в разследването на тежката и организирана престъпност, както и на киберпрестъпността, разказаха от Фронтекс. Преди да започне ударно работа с агенцията, той е бил внедрен в банди както у нас, така и в Гърция. Точно с какво са се занимавали обаче, не се казва, тъй като е секретна информация.

В момента Паблос е включен в операция с кодовото име „Темида“, която се провежда в Сицилия. Там офицерът оказва тактическа подкрепа, което означава, че координира оперативните дейности и разгърнати ресурси. На практика Раул отговаря за сработването на ченгетата от Фронтекс с италианските им колеги. „Ние сме мобилен екип, което означава, че се движим из Сицилия и помагаме там, където е необходимо", казва самият Паблос.

Мерник

Друго топченге от Фронтекс, което също е служило у нас, пък в момента започва пилотния си курс като инструктор по стрелба. Естонският полицай Георг-Томек

има почти 30-годишен опит в охраната на границата в страната си. Работил е на тактическо, оперативно и стратегическо ниво. Дълго време е изпълнявал задачи в България и Румъния, разказаха от агенцията. Георг-Томек е обучавал и полицаи, и граничари на използване на сила, полицейска тактика и огнестрелни оръжия.

"Като инструктор споделям много ежедневни, практични преживявания. Давам уроци за рисковите показатели, които помагат за откриването на незаконни огнестрелни оръжия. С други думи, как да разберем кое е подозрително и ненормално. Разработвам и практически упражнения за търсене на превозно средство или човек. Участниците всъщност са мои колеги, работещи в различни кътчета на границите на ЕС”, сподели топченгето във Фейсбук.

Смесени екипи ловят крадени лимузини

Екипи на Фонтекс, в които има и български граничари, ловят редовно крадени луксозни лимузини на границата. Във Фейсбук от агенцията показаха случай на баровско БМВ с немски номер, което бързо било изловено от смесения екип на българско-турската граница. Благодарение на работата си германските власти успяха да спрат хората, замесени в иракска мрежа за организирана престъпност, специализирана в кражбата на коли, отбелязаха от Фронтекс.