0

Т естовете за наркотици на шофьорите се превърнаха в черна дупка, която е на път да погълне и самото МВР. Защо? Вижте коментара по темата на главния редактор на в. „Телеграф“ Виктория Пенкова.

Защото досега само цивилни водачи бяха тествани за наркотици. Къде горяха безсмислено заради обезболяващи лекарства, къде не, то делата са вече толкова много, че е ясно какво се случва. Къде, как и защо обаче се задълбочава проблемът, а държавата нехае, не е ясно към момента.

Версии

Абсолютно всички полицаи, барети, спецченгета, антимафиоти, граничари, криминалисти, с които говорих в последните дни, нямат абсолютно нищо против да бъдат тествани за алкохол и дрога. Особено когато са на работа. Така е законно, така ще се покаже на обществото, че и те са част от него, а не по-равни от равните. Това обаче трябва да става законно. Защото добрите на пръв поглед намерения се оказаха път към ада и вкарване на служителите в параграф 22. Оказа се, че именно призваното да брани закона МВР го нарушава, и то доста яко. В момента в правния мир или както обичат да казват юристите – де юре, действа наредба, която указва как да се действа при шофьори, употребили наркотици. Не и пешеходци или служители на бюро, или на границата, или където и да било другаде, само не зад волана. В същото време тотално извън всякакви законови граници на въпросните служители се издават талони, все едно са шофирали, за да им вземат кръвни проби. Де факто полицаите съставят на колегите си документи с невярно съдържание. И това ако не е нонсенс, не знам кое ще е? Може би само циркът в парламента последните три дни засенчва простотията, която сътвори ръководството на МВР.

Завличане

Истината е, че наредбата, която третира надрусани пешеходци, ще влезе в сила февруари догодина. За какъв бяс беше това въвеждане и мощен черен пиар на униформените сега? Кой има интерес от една страна да злепоставя онези, които ни пазят, и да изкара ръководството неграмотно юридически, а от друга да помага истински друсани и пияни убийци да летят по улиците? Много сложни въпроси, които оставят да висят в пространството.

В същото време унизените полицаи с отрицателни кръвни проби ще бъдат свирани в ъгъла, докато нахални джигити с топадвокати ще рутят актове и наказания в съда.

Равносметката на темата е тъжна. Някой надруса яко МВР, а Дръг чекът му се оказа фалшиво положителен.