0

К нига със сексуално съдържание и вулгарен текст е била представена пред ученици в пети клас. За това сигнализират възмутени родители в мрежата. 

Книгата се казва "Да пробудиш драконче". Тя е била представена от нейния автор - Николай Теллалов, пред ученици в хасковски училища, в рамките на проект на фондация "Разказвач на приказки", насърчаващ четенето сред децата. Някои от тях са си я купили, а техни родители, прочитайки откъси от нея, са сигнализирали директори - в случая този на училище "Иван Рилски" в Хасково, заради вулгарни изрази. 

Фейсбук

Майка споделя във Фейсбук въпросния откъс от книгата, която възмущава родителите. Тя пише: "Ставам свидетел на нещо, което наистина ме потресе. Потресе ме, и като учител, и като родител! Пожелаваме си да бъдем смирени, но колко още трябва да се смиряваме и мълчим, когато става въпрос за нашите деца?!


Въпросната книга е предлагана на деца от 4. и 5. клас в училища в гр. Хасково. Доста деца са я закупили.

Фейсбук

Книгата е изтеглена от инициативата, потвърдиха следобед и от просветното министерство. Самото министерство също не е одобрявало книгата, а с инициативата е било само принципно запознато. Родители обаче искат някой да понесе отговорност за разпространението на тази книга в 4 и 5 клас в цялата страна.

.

 .
Фейсбук

Самата книга е била наградена преди години, става ясно от публикации в интернет.  "Да пробудиш драконче" е първата издадена книга на писателя Николай Теллалов. Жанрът ѝ е определян като фентъзи, фолклорно фентъзи и дори криминале. Написана е през 1996 г., а две години по-късно е издадена с помощта на Николай Светлев и издателство "Светра".  През 2000 г. на книгата е отредено II място в класацията „Фантастична книга на десетилетието 1990 – 1999“ .