0

У чилища в страната се готвят да сливат паралелки и да преместват децата от една сграда в друга. Това показа проверка на „Телеграф“. В навечерието на новата учебна година репортерите ни проследиха как тече подготовката в школата за предстоящия отоплителен сезон.

За да не зъзнат децата, а директорите да бъдат принудени да обявяват т.нар. газови ваканции, на места са готови да предприемат по-крайни мерки. Дотук се стигна заради поскъпването на горивата, неяснотата дали ще има достатъчно газ за отопление, както и какви допълнителни пари ще отпусне държавата. По данни на образователното ведомство 98% от школата и градините са готови да посрещнат студените месеци. Въпреки това прогнозата за тежка икономическа зима е причина все повече общини в Пиринско например да правят планове за обединяване на две училища в една сграда, където това може да стане. Целта е ясна - да се пестят разходи и да не се стига до фалити.

Разходи

„Инициативата за обединение на училищата е обща. Говорим непрекъснато с местните власти как да решим този проблем. Не е изключено в преходните периоди, когато не е толкова студено, помещенията да се отопляват с климатици. Най-добре е там, където може, да учат в една сграда две училища, като те си поделят разходите за отопление”, каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) в Благоевград Ивайло Златанов. Той не отхвърли вероятността отново да се стигне и до онлайн обучение заради скъпите цени на горивата и големите разходи за отопление на училищата. Ще се направи всичко възможно поне учениците от първи до четвърти клас да останат в класните стаи. Друг вариант е в по-големите сгради, където част от стаите по етажите стоят празни, учениците да се съберат на един или най-много два етажа, а останалите да не се отопляват, за да се пести гориво, а оттам и разходи. Някои кметове в региона са готови и с план „Б” за детските градини и ясли. Те смятат да закупят климатици, ако газът е много скъп. Но все още изчакват, тъй като до зимата все пак има още два месеца и половина, а ситуацията с горивата и енергоносителите се мени всеки ден.

Алтернатива

Очакванията са зимните месеци сметките на школа и градини, които са изцяло на синьо гориво, да скочат с 60%, посочи пред „Телеграф“ председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на столичното 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов. В Добрич училища също са притеснени не само как ще си платят сметките, които са тройни, а и дали ще има газ, за да се отопляват.

Затова се търсят алтернативни варианти. Над 1000 от училищата в страната са газифицирани, като 10% от тях могат да преминат на отопление на нафта заради кризата със синьото гориво, посочи пред „Телеграф“ председателят на Синдиката на българските училите Янка Такева. За целта купуват допълнителни уреди към парното. „На някои места има възможност, тъй като горелките на котлите са с двойно предназначение - за нафта и за газ. Така че, който има резерв от минали години с нафта, си е направил така сметката, че да превключи на нея или пък да си купи в момента“, обясни инж. Нели Апостолова, която е областен координатор на Съюза на работодателите в Добрич и директор на ПГТ „П.К. Яворов“. Ще се правят и икономии с газта, която няма да се пуска на максимален, а на намален дебит.

Хладно

„Готови сме да стоим и на по-хладно, само и само да имаме нормален учебен процес. Обикновено зимните месеци оптималната температура е 20-22 градуса, но в краен случай могат да паднат под минимума от 18 градуса. Ще се наложи учениците да бъдат по-облечени, но ще ходят“, каза още инж. Апостолова. По думите й ще бъде направен опит максимално да се отложи пускането на парното, разчитайки на съхранената от слънцето топлина. Все пак школата се подготвят в краен случай да преминат и на онлайн обучение. „Зависи от ситуацията в конкретното училище - може да е за определени класове или смяна, на ротация. Имаме опит две години с ковид“, разясни директорката на добричкото училище. Общината също има резервен план за детските градини. Идеята е газовата инсталация да се запази и да се добавят електрически котли. Водата в радиаторите ще се подгрява с тях вместо с газ. Забавачките със сигурност няма да преминават на твърдо гориво като мазут.

150 000 лв. за нова инсталация, ако се слагат климатици

Сред алтернативните варианти за отопление са климатиците. Те обаче изискват смяна или ремонт на електрическата инсталация, а това нито става бързо, нито е евтино. „Смяната на електрическата инсталация на една образователна институция гони 150 000 лв. В това не влизат самите климатици, които също трябва да бъдат закупени. Ако в 119-о трябва да се премине на климатици, трябва да закупим 60 климатика за стаите, отделно за коридорите, както и да се направи смяна на елинсталацията на всички етажи. Това е изключително голям ремонт и няма как да се случи“, обясни Стаматов. В столичния квартал Драгалевци всички образователни институции са на газ. В 50-о ОУ „Васил Левски“ има само няколко помещения с климатици. „Училището е старо и има достроена сграда, в която имало радиатори, които не са топлили и те са отрязани. На тяхно място са сложени икономични климатици като пури“, обясни директорката Валентина Макавеева.

В Силистренско очакват двойни сметки

Жанета Йорданова

Почти два пъти по-високи разходи за отопление през идващата зима прогнозират училищата на територията на Силистренска област, съобщи за „Телеграф“ началникът на РУО-Силистра Габриела Миткова. Тя уточни, че на 15 септември учебната година ще започне в 42 училища и 24 детски градини. През миналата учебна година училищата са изразходили за отопление 1 458 917 лева, а прогнозата за тази при подобно потребление и при актуализираните цени е 2 766 887 лева. По-малко ще е увеличението при детските градини, които през миналата година са платили 600 061 лева, а прогнозните разходи за тази са 874 711 лв. На територията на Силистренска област 10 училища се отопляват с твърдо гориво, 2 на електричество, 20 на дизелово гориво, 3 на пропан-бутан и 7 комбинирано - на дизел и на пропан-бутан. От детските градини пък на електричество се отоплява само тази в с. Професор Иширково, на твърдо гориво са 7, на дизелово гориво - 5, на пропан-бутан - 3, и комбинирано - 8. Всички училища имат готовност при необходимост поради усложнена епидемична обстановка да преминат към синхронно обучение от разстояние в електронна среда.

Единици по селата на дърва и въглища

В област Стара Загора единици селски училища са на дърва или въглища, а всички останали са на газ или дизелово гориво. „И на газ, и на дизелово гориво цените са непосилни за бюджетите на училищата и пълноценното отопление на сградите и съответно на здравословните температури за ученици и учители“, коментира Мариана Пенчева, директор на СУ „Максим Горки“. Тя обясни, че някои школа имали цистерни за нафта от времето, в което се отоплявали на нея, но надали така зимният сезон ще им излезе по-евтин. „Макар и трудно, имаме достатъчно време, преди отоплителният сезон да се сложат горелки и да се възстанови подаването на нафта за отопление. Газта и нафтата обаче нямат съществена разлика в цената“, посочи още директорката.