0

Н ад половин милион българи се изнасят за Коледа и Нова година. Пътуванията за празниците са около 560 000, съобщи за „Телеграф“ директорът на центъра за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Прогнозира се засилен трафик към планинските ни курорти от днес и утре. Заради очакваните тапи на изходите на големите градове предвидете повече време за пътуването си, съветват експерти.

Дестинации

Нашенци избират да празнуват в спа дестинации като Велинград, Сандански, Девин, в планинските ни курорти Боровец, Пампорово, Банско. Резервирани са най-много малки семейни хотели и вили, допълни Драганов. От всички мераклии да купонясват извън дома си 60 000 ще отидат в чужбина. Повечето ще посрещнат Коледа и Нова година в европейски градове. Общо 6000 нашенци са избрали екзотични дестинации като Северна Африка, Карибите, Близкия изток и други, каза още Драганов.

Пакети

Масово нашенци избират 3-дневни пакети. По думите на Драганов това важи за резервациите в България. Хората, които ще са извън страната, са запазили хотели за между 5 и 7 дни, допълни експертът. Пакетите за българските планински курорти за Коледа тръгват от 100 лв. за три дни с две нощувки и закуска. В Боровец може да резервирате къща за четирима за 260 лв. За спа в Девин трябва да се бръкнете със стотачка, показа справка на „Телеграф“. Румен Драганов обясни, че цените са различни в зависимост от това какво предлага самото място за настаняване. В някои случаи резервацията излиза по-евтино, но не включва новогодишния куверт. Има хотели, които предлагат опцията да си поръчаш храна и напитки на място по твой избор и вкус. В някои случаи има и допълнителни екстри, включени в цената, каза още експертът.