0

В ремето през предстоящата седмица ще бъде типично юнско. Уикендът ще е дъждовен, но не толкова хладен. Максималните температури ще са между 21-26 градуса, в източните райони ще достигат и до 27 градуса. Това обясни пред „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев.

В неделя валежите ще се изнесат на изток.

Валежи

„Всъщност петък и събота са върхът на синоптичната обстановка. Но проливните дъждове, които очаквахме, няма да се реализират в пълна сила. Това не означава, че на някои места няма да паднат по-обилни валежи, но наводненията ще са по-малко. Същата е ситуацията и с градушките. Възможно е да има такива, но само на някои места. Те няма да са с голям интензитет“, каза проф. Рачев.

Затопляне

От понеделник ще се радваме на затопляне и стабилизиране на атмосферата. Според климатолога имаме типично юнско време, за което е характерно следобед по места да превали и прегърми. От сряда пък ни чака топло и слънчево време, като пикът на затоплянето ще е следващият уикенд, когато ще имаме температури от 27-32 градуса.

„Лятото е тук, юни е първият летен месец с всички характерни черти на времето. Вече зреят черешите, рязко се покачва нивото на реките заради интензивните дъждове, типични за юни. Няма нищо необичайно“, обясни климатологът.