0

У икендът идва със захлаждане. След няколко дни на почти лятно време и с високи температури от около 30 градуса ни очаква период на леко захлаждане. Той започна още от петък вечерта и ще продължи до неделя следобед, коментира пред „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев.

„Периодът ще е значително по-влажен в сравнение с изминалите дни. Ще има гръмотевична дейност и интензивни валежи с петнист характер. Прогнозата за градушки обаче е ограничена. Няма да има съществени, коментира Рачев.

Температурите ще се понижат и минималните ще са 12-15 градуса, а максималните - 22-26 градуса.

„Но това съвсем не означава захлаждане, защото става дума за типично майски температури. А и в около 40% от територията на страната не е валяло или ако е имало валежи, са символични. Не са могли да проникнат дори в повърхностния слой на почвата, затова валежите ще са необходими“, обясни още проф. Рачев.

Затопляне

От неделя вечерта обаче отново започва затопляне. Така в понеделник и вторник ще се радваме на много високи температури. Живакът ще удари 25-29 градуса, на места дори не е изключено и 30 градуса.

„Ще преобладава слънчево и сухо време. Има вероятност на места в Южна България да превали, но валежите ще са краткотрайни“, каза още климатологът.

Валежи

От сряда в страната ще нахлуе свеж въздух и ще имаме по-ниски температури. Валежна ще е обстановката и в четвъртък. Минималните и максималните температури ще се понижат чувствително. Така в сряда минималните ще са 10-13 градуса, а максималните ще са 18-19 в София и 25 градуса в другите места в страната. От петък обаче ни очаква по-топло време - 22-27 градуса. Минималните пък ще са 11-15 градуса.